Novinari The New York Timesa u štrajku
(Izvor: Arhiva)

Novinari The New York Timesa u štrajku

Stotine novinara i drugih zaposlenih u The New York Timesu napustilo je danas svoja radna mjesta na 24 sata u prvom štrajku te vrste tokom 40 godina rada američkog lista. Zaposleni u redakciji i drugi članovi sindikata novinara New Yorka saopštili su da stupaju u štrajk jer su umorni od pregovora koji traju od kako je njihov posljednji ugovor istekao u martu 2021.

Sindikat je na svom Twitter nalogu jutros objavio da radnici "zvanično prestaju sa radom, prvi put u ovom obimu nakon četiri decenije rada kompanije". "Nikada nije laka odluka da odbijete da radite posao koji volite, ali naši članovi su voljni da urade sve što je potrebno da bi dobili bolju redakciju za sve", saopštio je sindikat.

Pregovori si počeli u utorak, a sa nekima u srijedu, ali strane nisu našle zajednički stav o povišici i politici rada na daljinu. Sindikat je sinoć objavio na Twitteru da dogovor nije postignut i najavio prekid rada.

"Spremni smo da uradimo sve što je potrebno da bi se postigao fer dogovor. Međutim, menadžment je napustio pregovarački sto prije pet sati. Znamo koliko vrijedimo", pisalo je u objavi.

Porparolka The New York Timesa Danielle Rhodes izjavila je da su pregovori još trajali u trenutku kada je sindikat najavio štrajk. "Razočaravajuće je što su preduzete tako ekstremne mjere kada nismo u ćorsokaku", izjavila je ona.

Još uvijek nije jasno kako će štrajk uticati na izvještavanje danas jer su među štrajkačima i čanovi brzog deska za vijesti uživo koji pokriva najnovije vijesti za digitalne novine. Zaposleni su planirali miting danas popodne ispred zgrade redakcije u blizini Times squarea.

Rhodes je izjavila da kompanija ima "solidne planove" da nastavi sa proizvodnjom sadržaja i da će se osloniti na međunarodne novinare i druge koji nisu članovi sindikata. Zamjenik glavnog urednika Cliff Levy je u bilješci osoblju naveo da je planirani štrajk "zbunjujući" i "uznemirujući momenat u pregovorima o novom ugovoru".

On je napisao da će to biti prvi štrajk pregovarača od 1981. godine i da "dolazi uprkos intenziviranju napora kompanije da postigne napredak".

U pismu koje je potpisalo više od 1.000 zaposlenih, News Gild navodi da je menadžment "odugovlačio" pregovaranje skoro dvije godine i da "ističe vrijeme za postizanje poštenog ugovora" do kraja godine.

Sindikat je saopštio i da je kompanija rekla zaposlenima koji planiraju štrajk da neće biti plaćeni za vrijeme protesta.

federalna.ba/Beta

štrajk The New York Times