Novi Zeland ukida prvu u svijetu 'zabranu pušenja' kako bi finansirao smanjenje poreza
(Izvor: Ilustracija)

Novi Zeland ukida prvu u svijetu 'zabranu pušenja' kako bi finansirao smanjenje poreza

Nova vlada Novog Zelanda ukinut će vodeći svjetski zakon o zabrani pušenja za buduće generacije kako bi pomogla u plaćanju smanjenja poreza – potez za koji službenici javnog zdravstva vjeruju da će koštati hiljade života i biti "katastrofalan" za zajednice Maora. Zemlja je 2022. godine donijela pionirski zakon koji je uveo stalno rastuću dob za pušenje kako bi se spriječilo da oni rođeni nakon januara 2009. ikada mogu legalno kupiti cigarete. Zakon je osmišljen da spriječi hiljade smrtnih slučajeva povezanih s pušenjem i da zdravstvenom sistemu uštedi milijarde dolara.

Zakon, za koji se smatra da je inspirisao plan u Velikoj Britaniji za postepeno ukidanje pušenja za buduće generacije, sadržavao je niz drugih mjera kako bi pušenje postalo manje dostupno. To je uključivalo dramatično smanjenje zakonske količine nikotina u duhanskim proizvodima, dopuštanje njihove prodaje samo kroz posebne duhanske prodavnice i smanjenje broja prodavnica koje su zakonski dozvoljene za prodaju cigareta sa 6.000 na samo 600 širom zemlje.

Zakoni su trebali biti implementirani od jula 2024. Ali, kao dio svog koalicionog sporazuma s populističkim New Zealand First, National se složio da ukine amandmane, uključujući „uklanjanje zahtjeva za denikotizaciju, uklanjanje smanjenja maloprodajnih objekata i zabranu proizvodnje ”.

U subotu je novi ministar finansija Nicola Willis rekao da će mjere biti ukinute prije marta 2024. godine, a prihod od prodaje cigareta ide na smanjenje poreza koalicije. National je morao pronaći nove načine za finansiranje svog poreskog plana, nakon što je njegov koalicioni partner, New Zealand First, odbio prijedlog da se strani kupci vrate na tržište nekretnina. U predizbornom fiskalnom ažuriranju Ministarstva finansija navodi se da bi smanjenje broja trgovina koje bi mogle prodavati duhanske proizvode i niz ograničenja značajno smanjili prihod krune, rekao je Willis za Newshub Nation.

„Vraćajući se na one dodatne izvore prihoda i druge oblasti štednje koji će nam pomoći da finansiramo smanjenje poreza, moramo imati na umu da su izmjene zakona o zabrani pušenja imale značajan utjecaj na vladine knjige – s oko milijardu dolara .” Willis je rekao da koalicioni partneri Act i New Zealand First "insistiraju" na poništavanju ograničenja.

Premijer Christopher Luxon rekao je da će preokret spriječiti pojavu skrivenog tržišta duhana i spriječiti da trgovine budu meta kriminala. „Koncentrisanje distribucije cigareta u jednoj prodavnici u jednom malom gradu će biti veliki magnet za kriminal“, rekao je Luxon za Radio Novi Zeland.

Luxon je rekao da će njegova vlada nastaviti da smanjuje stope pušenja kroz obrazovanje i druge politike pušenja. Međutim, stručnjaci za javno zdravlje izrazili su šok zbog promjene politike, rekavši da bi to moglo koštati do 5.000 života godišnje, a posebno štetiti Maorima, koji imaju veću stopu pušenja.

"Ovo je veliki gubitak za javno zdravlje i ogromna pobjeda za duhansku industriju - čiji će profit biti povećan na račun života kivija", rekla je profesorica Lisa Te Morenga, predsjednica nevladine industrijske grupe Health Coalition Aotearoa.

Te Morenga je istakla nedavno modeliranje koje je pokazalo da će propisi uštedjeti 1,3 milijarde dolara u troškovima zdravstvenog sistema u narednih 20 godina, ako se u potpunosti implementiraju, i smanjiti stopu smrtnosti za 22% za žene i 9% za muškarce. "Preokrenuti tok štetnih proizvoda koji su ukorijenjeni u društvu ne mogu pojedinci, pa čak ni zajednice", rekao je Te Morenga. "Potrebna je dobra - i hrabra - politika na nivou stanovništva."

Vodeća organizacija za javno zdravstvo Maora, Hāpai te Hauora, rekla je da će preokret biti "katastrofalan za zajednice Maora". “Ovaj potez ukazuje na zanemarivanje glasova zajednica koje su najviše pogođene štetom duhana – u korist favoriziranja ekonomskih interesa”, rekao je izvršni direktor Jason Alexander.

federalna.ba/The Guardian

Novi Zeland zakon o zabrani pušenja
Novi Zeland autohtoni narodi kitovi
0 04.04.2024 16:18
Novi Zeland elektronske cigarete Zabrana
0 20.03.2024 12:42
ragbi Južna Afrika Novi Zeland
0 29.10.2023 08:37