Federalna televizija predstavlja

Novi vizuelni identitet dijaloške emisije "Odgovorite ljudima"

Dijaloška emisija "Odgovorite ljudima" Federalne televizije večeras će predstaviti svoj novi vizuelni identitet. Urednik i voditelj Darjan Babić sa gostima u studiju tražit će odgovore na pitanja o Istočnoj i Južnoj plinskoj interkonekciji. Da li je to san ili java? Tko kome baca rukavicu u lice? Opće dobro ili politička konekcija? 

Srijeda u 20:10 već je godinama prepoznata kao termin emitiranja ove dijaloške emisije. Prvo izdanje Federalna televizija najavila je u oktobru 2008., prije petnaest godina. Dijaloška emisija, koja tretira životne i političke teme iz svakodnevice bosanskohercegovačkog čovjeka, zadobila je povjerenje gledatelja. Životni standard, problemi velikog broja ugroženih socijalnih kategorija, teme iz obrazovanja, zdravstva, ekologije bili su i ostali okosnica emisije. O gorućim temama naše zemlje, svih ovih godina, gledatelji mogu uživo putem e-maila odgovorite.ljudima@rtvfbih.ba postavljati pitanja gostima u studiju.

Tokom petnaest godina emitiranja realizirano je više od 600 emisija, u kojima su kao urednici i novinari radile brojne kolege, a kroz studio Federalne televizije prošlo je više od 2.500 gostiju. U doba pandemije, za vrijeme lockdowna, emisija "Odgovorite ljudima" bila je uz gledatelje četiri puta sedmično, informirajući ih, savjetujući i ohrabrujući da prođu izazovne trenutke.

O uredničkim i novinarskim izazovima koje ovaj format emisije neminovno nosi, o stresu, ali i zadovoljstvu nakon dobro urađenog posla, razgovarali smo sa Darjanom Babićem. 

P: Odavno ste ispred kamera Federalne televizije, ali profilirali ste se kao domaćin u studiju dijaloških emisija. Kako gledate na svoj današnji angažman?

DB: Emisija "Odgovorite ljudima" koju godinama uređujem i vodim je TV brend. To je izgrađeno prevashodno na povjerenju gledatelja, a potom i samih aktera javnoga života. Nekada je teško doći do sugovornika, ali u emisiji „Odgovorite ljudima“ vide isključivo profesionalizam i zastupljenost svih mišljenja. Jednostavno, javnost i sugovornici mi vjeruju. Dijalog treba usmjeriti, kanalizirati. Disonantni tonovi uvijek postoje, to i jeste svhra dijaloga. Nažalost, živimo u takvom vremenu da pojedini donositelji odluka bježe upravo od te forme dijaloga. Sam po sebi, format dijaloške emisije jedan je od najizazovnijih u našoj profesiji. Uređivati i voditi dijalošku emisiju iziskuje trud i napor. Od početne teme, do samoga istraživanja, traženja najrelevantnijih gostiju, koji mogu odgovoriti na temu, veliki je izazov. 

P: Stalni kontaktu su stresni, na osnovu čega Vam gosti odluče doći i odgovarati ljudima?

DB: Povjerenje je najvažnije. Kada je tema tu i neophodan mi je baš taj sugovornik sve svoje novinarsko/uredničke vještine pokrenem da mi upravo bude sudionik ta osoba i ne odustajem tako lako. Ima teških sugovornika, ima i onih koji traže teze, bez obzira što znaju temu i ostale sudionike. I to mi je legitimno. Ali, ovakve emisije, rijetko su po scenariju, nikada ne znamo kako će netko reagirati i kakva će se pitanja otvoriti. 

P: Nakon zadnjih izbora, u vremenu dok se nije znalo ko je predsjednik RS-a, kada su pozicija i oporba u stalnom sukobu, okupili ste ih. Kako to da su htjeli doći samo na Federalnu TV?

DB: Najbitnije u ovom poslu je ostati neovisan i neutralan. To primjete ljudi, političari i ostali sudionici iz javnoga života i zato sam ponosan na Federalnu televiziju, emisiju, kolege i menadžment. U takvoj sinergiji proizvod mora biti dobar, što nam na koncu pokazuju naši gledatelji i gledanost. U tom trenutku okupiti i poziciju i oporbu iz Republike Srpske uradila je samo naša kuća!

P: U dijaloškim emisijama sve se vrti oko gostiju u studiju. I posljednje pitanje je o gostima, ali u predizbornim emisijama, koje također vodite. Jesu li sugovornici u tom periodu kompliciraniji, teži za dijalog i dolazak u emisiju uživo?

DB: Nedopustivo je njihovo nepojavljivanja u takvim emisijima. Zamislite paradoksa, kandidirate se da služite ljudima, a ne pojavljujete se. Ipak, nisam imao problema, jer ovaj posao radim mnogo godina. Točno znam tko se neće pojaviti, ali to u predizbornim debatama govori samo o kandidatima. Neovisno jesu li predizborne emisije ili je već formirana vlast, brzo zaborave da su sluga narodu i da im je obveza odgovarati ljudima! Iskreno, i gledatelji i ja umorit ćemo se kada ovo bude uređena zemlja, kada nositelji najviših funkcija shvate da služe građanima, a ne da su sami sebi svrha! Da moraju građanima polagati račune o onom što su uradili, a ne svojim strankama i predsjednicima!  

"Odgovorite ljudima" gledajte srijedom u 20:10h.

federalna.ba/PRESS RTV FBiH

Odgovorite ljudima darjan babić
Odgovorite ljudima Kemal Hrnjić Amir Hasičević Miralem Galijašević Hajrudin Žilić
0 27.09.2023 22:09
Fadil Novalić Razim Halkić Admir Čavalić Halil Bajramović Mevludin Bektić Adnan Smailbegović Odgovorite ljudima
0 20.09.2023 22:10
Odgovorite ljudima Alma Kratina Jasminka Džumhur Jasmina Mujezinović Diana Šehić Vahidin Đaltur
0 13.09.2023 22:03
Odgovorite ljudima Jasmina Mujezinović
0 13.09.2023 21:49