videoprilog Maje Popović (Dnevnik 2)

Novi sojevi prijete - je li vrijeme za testove na ulazu BiH?

Bosna i Hercegovina trenutno bilježi stabilnu sliku što se tiče zaraženih i umrlih od posljedica koronavirusa. Međutim, nakon pojave novih sojeva ovog virusa, neophodno je preduzeti mjere da ne bi došlo do porasta broja umrlih i zaraženih. Jedna od opcija jeste uvođenje PCR testova na ulasku u našu državu za državljane Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Na snazi je odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da strani državljani prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu moraju posjedovati negativan PCR test koji nije stariji od 48 časova, i ova odluka ne važi samo za susjede.

“I to kada je riječ o državljanima Hrvatske, Republike Srbije i Crne Gore ako ulaze u BiH direktno iz države čiji su državljani”, objašnjava Franka Vican, portparolka Granične policije BiH.

Trenutno, za ulazak državljana Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i Crnu Goru je neophodan negativan PCR test, za razliku od Srbije. U našu zemlju se može ući bez ikakvog testa, kada je riječ o susjedima. Tako je u protekla dva mjeseca u BiH ušlo oko 400 hiljada građana – i to 169.432 državljanina Hrvatske, 197.784 državljanina Srbije i 28.172 državljanina Crne Gore.

Epidemiološke mjere kontrole na granicama doprinose smanjenju unosa i širenja koronavirusa. Federalno ministarstvo zdravstva je početkom decembra prošle godine uputilo inicijativu državnim ministarstvima sigurnosti i civilnih poslova za obavezno uvođenje PCR testa prilikom ulaska u našu državu, i to za sve zemlje.

“Ovo treba posmatrati u kontekstu novih sojeva koji se pojavljuju i koji su se proširili već u velikom broju zemalja, te u tom kontekstu mislimo da je to dobra epidemiološka mjera. Britanski soj virusa je potvrđen u oko 60 zemalja, imamo još dva - južnoafrički i brazilski. Ono što je njihova karakteristika jeste da se brže šire i da su zarazniji u odnosu na ove već poznate”, upozorava Zlatan Peršić, portparol Ministarstva zdravstva FBiH.

Nevjerovatno je da državna ministarstva još nisu odgovorila na zahtjev Federalnog ministarstva zdravstva za pojačanu kontrolu granica. Zahtjev će, saznajemo, ponovo uputiti. Stručnjaci tvrde da je to važan preventivan korak u suzbijanju širenja zaraze. Uostalom, da je situacija ozbiljna, svjedoče odluke drugih evropskih zemalja koje su poštrile mjere - unutar zemlje, a posebno pri ulasku u njih. Za sve je očito ozbiljna situacija, osim za državna ministarstva BiH, na čiji se dogovor čeka od prošle godine.

federalna.ba

novi soj koronavirusa koronavirus PCR test
EU PCR test donacija
0 08.05.2021 21:46
žrtve koronavirus Covid19 pandemija Posavski kanton BiH oboljeli zaraženi
0 08.05.2021 18:41
Hrvatska Covid19 koronavirus
0 08.05.2021 13:42
BiH Covid19 koronavirus
0 08.05.2021 12:50
koronavirus Kanton Sarajevo
0 08.05.2021 09:17