Novi pakistanski premijer Shehbaz Sharif položio zakletvu
(Izvor: Ilustracija/indiatvnews)

Novi pakistanski premijer Shehbaz Sharif položio zakletvu

Novoizabrani pakistanski premijer Shehbaz Sharif položio je zakletvu u ponedjeljak, tri sedmice nakon izbora održanih 8. februara.

Shehbaz Sharif je položio zakletvu pred predsjednikom Arifom Alvijem na ceremoniji u uredu predsjednika, izvijestila je državna pakistanska televizija.

Shehbaz Sharif, mlađi brat Nawaza Sharifa koji je premijersku dužnost obavljao u tri navrata, i predsjednik Pakistanske muslimanske lige-Nawaz (PML-N), izabran je u nedjelju na funkciju premijera za drugi mandat, osiguravši 201 glas u donjem domu Narodne skupštine koja ima 336 članova.

Pobijedio je rivala Omera Ayuba Khana iz pakistanske stranke Tehreek-e-Insaf (PTI) bivšeg premijera Imrana Khana koji se nalazi u zatvoru, a koji je dobio 92 glasa.

Kandidatu je potrebno najmanje 169 glasova u 336-članoj skupštini da bi prostom većinom bio izabran na premijersku poziciju.

Izbori u Pakistanu su održani 8. februara, a bili su obilježeni nasiljem i optužbama za namještanje.

Sharif je prethodno bio premijer 16 mjeseci, od aprila 2022. do avgusta 2023. godine.

Privremeni premijer Anwaarul Haq Kakar, načelnik vojske general Asim Munir, bivši premijer Nawaz Sharif, bivši predsjednik Asif Ali Zardari i drugi prisustvovali su ceremoniji polaganja zakletve.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan čestitao je u nedjelju Shehbazu Sharifu na ponovnom izboru za premijera Pakistana.

Kineski predsjednik Xi Jinping u nedjelju je također čestitao Sharifu na izboru.

Xi je naglasio da Kina i Pakistan trebaju nastaviti tradicionalno prijateljstvo, ojačati razmjenu i saradnju na svim poljima, zajednički izgraditi unapređenu verziju kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora, nastaviti produbljivati kinesko-pakistansko strateško kooperativno partnerstvo za sve vremenske prilike i izgraditi bližu kinesko-pakistansku zajednicu sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, kako bi se donijelo više koristi za ljude dvije zemlje, prenosi Xinhua.

federalna.ba/AA
Pakistan Shehbaz Sharif zakletva
Pakistan autobuska nesreća
0 29.05.2024 08:39
Granična policija BiH Granična policija Bosne i Hercegovine zakletva
0 27.05.2024 17:36
Pakistan toplotni talas
0 23.05.2024 13:02
Pakistan glečeri otapanje upozorenje ekstremni toplotni val
0 21.05.2024 10:34