Novi masovni protesti i štrajkovi širom Francuske zbog penzione reforme
(Izvor: EPA-EFE/TERESA SUAREZ)

Novi masovni protesti i štrajkovi širom Francuske zbog penzione reforme

Desetine hiljada demonstranata ponovo su danas protestovale širom Francuske zbog najavljene reforme penzionog sistema, a novi štrajkovi su izazvali poremećaje u radu javnog prijevoza i škola i u snabdijevanju električnom energijom, naftom i gasom.

Treća runda demonstracija protiv penzione reforme uslijedila je dan pošto su poslanici francuskog parlamenta počeli raspravu o zakonu koji predviđa povećanje granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine. Taj prijedlog zakona je ključni akt čije usvajanje želi da izdejstvuje predsjednik Francuske Emmanuel Macron tokom drugog mandata.

Desetine hiljada ljudi protestovale su danas u Nici, Marseju, Tuluzu, Nantu i Parizu, gdje je bilo mnogo mladih demonstranata.

Vlasti su procijenile da je prošle nedjelje demonstriralo 1,27 miliona ljudi, što je više nego na prvim protestima zbog penzione reforme, održanim 19. januara širom zemlje. Za subotu su najavljene nove demonstracije, na koje je pozvalo osam vodećih francuskih sindikata.

Štrajkovi su danas doveli do ozbiljnih poremećaja u željezničkom saobraćaju, a pogođene su i međunarodne linije za Veliku Britaniju i Švajcarsku, kao i pariski metro.

Protestni pokret je doveo i do problema u snabdijevanju električnom energijom, ali struja nije nestala.

Ministarstvo prosvjete Francuske saopštilo je da je oko 13 odsto nastavnika stupilo u štrajk, što je manje nego u danu protesta prošle nedjelje.

Macron je obećao da će nastaviti sa sprovođenjem penzione reforme, iako ankete pokazuju da joj se protivi sve veći broj građana.

Prijedlog zakona predviđa postepeno povećanje starosne granice za odlazak u penziju na 64 godine do 2030. ali i 43 godine radnog staža za ostvarivanje prava na punu penziju.

Vlada tvrdi da je reforma neophodna kako bi penzioni sistem ostao solventan, imajući u vidu da je francusko stanovništvo u prosjeku sve starije.

Očekuje se da će rasprava o prijedlogu zakona u parlamentu trajati nekoliko nedjelja. Opozicioni poslanici predložili su više od 20.000 amandmana na prijedlog zakona, a većinu je podnijela ljevičarska koalicija NUPES.

federalna.ba/Beta-AP

Francuska štrajk protest
London Velika Britanija protest
0 13.04.2024 15:48
medicinari protest Banja Luka
0 12.04.2024 13:55
zakon Francuska buka selo
0 09.04.2024 14:34
Pariz Francuska
0 06.04.2024 14:53