Novi bilans: 45 poginulih u Rafi, osude izraelskog napada
(Izvor: AA)

Novi bilans: 45 poginulih u Rafi, osude izraelskog napada

Ministarstvo zdravlja Hamasa objavilo je danas popodne novi bilans žrtava izraelskog napada u nedjelju na kamp sa raseljenim Palestincima u Rafi poginulo 45 ljudi, a 249 je ranjeno - prenio je AFP.

Nekoliko država i organizacija osudilo je izraelski napad iz vazduha na šatore sa raseljenim ljudima u najjužnijem gradu u Gazi, javlja TV Al-Jazeera. Palestinska uprava je optužila Izrael da je namerno ciljao civile.

U saopštenju Agencija UN za palestinske izbeglice (UNRWA) je ocijenila da su prizori iz Rafe svjedočanstvo da je Gaza "pakao na zemlji".

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri je rekao da je to bio "pokolj" i da smatra SAD odgovornim jer oružjem i novcem pomažu Izraelu.

Glavna izraelska vojna tužiteljka general-majorka Jifat Tomer Yerushalmi je napad nazvala "vrlo teškim" i najavila istragu izrazivši žaljenje zbog civilnih žrtava. Palestinski očevici i agencija Al Jazeerae su procijenili da je namjerno gađan kamp u kojem su civili.

Palestinska novinska agencija Wafa) je poivajući se na palestinski Crveni polumjesec objavila da su mnoge žene i djeca "živi spaljeni" u šatorima.

Katar je osudio napad u Rafi kao ozbiljno kršenje međunarodnog prava, upozorivši da će pogoršati humanitarnu krizu u opkoljenom Pojasu Gaze, te da bi mogao da naruši nastojanje posrednika za postizanje prekida vatre.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je najavio da će njegova zemlja učiniti sve što je moguće da "varvarski" premijer Izraela Benjamin Netanyahu snosi odgvornost za smrtonosne napade u Rafi.

Egipat je takođe osudio "namjerno bombardovanje" i pozvao Izrael da primjeni naređenje Međunarodnog suda pravde (MSP) da smjesta obustavi vojne operacije.

Napad su osudili i ministri spoljnih poslova Španije, Irske, Norveške, Njemačke, EU, predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

Hamas je danas objavio da je broj poginulih u Pojasu Gaze tokom rata premašio 36.000.

federalna.ba/Beta

Rafah napad Izrael