Nove sankcije SAD-a: Na meti program razvoja ruskog oružja i pomagači u zaobilaženju ranijih sankcija

Nove sankcije SAD-a: Na meti program razvoja ruskog oružja i pomagači u zaobilaženju ranijih sankcija

Na meti novih sankcija SAD danas su se našle stotine firmi i pojedinaca povezanih sa ruskim programom razvoja oružja, 16 kineskih i hongkonških kompanija optuženih za pomaganje Rusiji da zaobiđe sankcije, i pojedincima povezanim sa smrću ruskog disidenta Alekseja Navaljnog tokom izdržavanja zatvorske kazne u Sibiru.

Sankcije koje je uveli State department i Ministarstvo finansija SAD za metu imaju vojno-industrijsku bazu Rusije, njene programe razvoja hemijskog oružja i ljude i firme u trećim zemljama koje pomažu Rusiji da pribavi komponente od kojih sklapa svoje oružje za ratovanje u Ukrajini.

Ministarka finansija Janet Yellen ocijenila je da će najnovije mjere "dodatno ometati i degradirati ruske ratne napore".

Prethodno je američki Senat dao završno odobrenje na zakon kojim se zabranjuje uvoz ruskog uranijuma, i očekuje se da će ga predsjednik SAD Joe Biden uskoro potpisati.

Oko 12 odsto uranijuma koji se koristi u američkim nuklearnim centralama uvozi se iz Rusije, pokazuju podaci američkih vlasti za energetiku.

Na listi sankcija su i uvoznici sastojaka od kojih se prave barut, raketno gorivo i drugi eksplozivi, kao i ruski vladini entiteti povezani sa ruskim programima za razvoj hemijskog i biološkog oružja. Na listi su i firme povezane sa ruskim gasovodnim projektima.

Firme obuhvaćene sankcijama potiču iz Kine, Hong Konga, Azerbejdžana, Belgije, Turske, Slovačke i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Njima će biti zabranjeno da koriste američki finansijski sistem, a američkim građanima biće zabranjeno da posluju sa njima.

federalna.ba/Beta-AP

SAD sankcije