Nove britanske sankcije iranskim zvaničnicima na godišnjicu smrti Mashe Amini
(Izvor: EPA)

Nove britanske sankcije iranskim zvaničnicima na godišnjicu smrti Mashe Amini

Britanija je u petak uvela sankcije četvorici iranskih zvaničnika kako bi obilježila prvu godišnjicu smrti Mahse Aminija u pritvoru iranske policije za moral, javlja Reuters.

Sankcije su usmjerene na visoke donosioce odluka koji provode iranski zakon o obaveznom hidžabu i koordinirane su sa sličnim potezima Sjedinjenih Država, Kanade i Australije, saopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova.

Među sankcioniranima su iranski ministar kulture i islamske orijentacije, njegov zamjenik, gradonačelnik Teherana i glasnogovornik iranske policije, dodaje se.

- Današnje sankcije odgovornima za iranske opresivne zakone šalju jasnu poruku da će Ujedinjeno Kraljevstvo i naši partneri nastaviti stajati uz Iranke i reagirati ​​na represiju koju provodi nad vlastitim narodom - rekao je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly.

Prošle godine 16. septembra smrt Amini, 22-godišnje iranske Kurdkinje uhapšene zbog navodnog kršenja obaveznog kodeksa oblačenja Islamske Republike, izazvala je višemjesečne antivladine proteste koji su prerasli u najveću demonstraciju protivljenja iranskim vlastima u posljednjih nekoliko godina.

federalna.ba/Fena

Iran Velika Britanija sankcije Mahsa Amini