Novavax peta odobrena vakcina protiv COVID-19 u Australiji
(Izvor: Ilustracija)

Novavax peta odobrena vakcina protiv COVID-19 u Australiji

Novavaxova vakcina protiv COVID-19 u četvrtak je postala peta vakcina protiv koronavirusa odobrena za upotrebu u Australiji.

Zemlja je naručila 51 milion doza vakcine proizvedene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Pfizer, AstraZeneca i Moderna vakcine su već u upotrebi u Australiji. Vakcina Janssen također je odobrena, ali vlada nije kupila nijednu.

Novavax vakcina će biti dostupna nevakcinisanim Australcima starijim od 18 godina, ali se neće koristiti kao dopunska za 95 posto populacije od 16 i više godina koja je već primila vakcinu.

"Postoje pojedinci, bez obzira na masovnu vakcinaciju u ovoj zemlji, koji su čekali Novavax i sjajno je što je konačno odobreno", rekao je glavni regulator John Skerritt.

Vakcinu na bazi proteina treba primijeniti u dvije doze u razmaku od tri sedmice.

Paul Griffin, vanredni profesor medicine na Univerzitetu Kvinslend, rekao je da Australija treba da poboljša već impresivnu stopu vakcinacije.

"Iz raznih razloga, čini se da su neki do sada ostali neskloni primanju ovih vakcina, tako da bi dodatna opcija, zasnovana na onome što se smatra možda tradicionalnijom platformom, vjerovatno trebala još više povećati našu stopu vakcinacije", rekao je Griffin.

Novavaxova proteinska vakcina pokazala je efikasnost od 90 posto na kliničkim istraživanjima na približno 30.000 ispitanika u Sjedinjenim Američkim Državama i Meksiku.

federalna.ba/AA

Novavax Australija
Australija Kina
0 11.05.2022 17:03
Australija poplave evakuacija
0 08.04.2022 12:18
sport fudbal nogomet Sydney Australija Barcelona prijateljska utakmica
0 06.04.2022 11:41