Fena

Za nastavak izgradnje tunela Hranjen na raspolaganju oko 60 miliona KM

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je zajedno s direktorom JP Autoceste FBiH Elmedinom Voloderom obišao gradilište tunela Hranjen.

- Pošto smo na zadnjoj sjednici Vlade FBiH u četvrtak izdvojili novih 20 miliona KM za tunel Hranjen došli smo da vidimo u šta će biti upotrijebljeno zajedno sa prošlogodišnjih oko 40 miliona KM. Sada je oko 60 miliona KM na raspolaganju za nastavak izgradnje tunela Hranjen, koja nikada nije ni prekinuta – izjavio je Novalić.

Naglasio je da su zadovoljni onim što su vidjeli na terenu i da su se uvjerili da se radovi sada izvode u zoni stabilnijeg zemljišta.

- Ne trebam napominjati koliko je ovo bitno za grad Goražde i vezu sa Sarajevom koja je obećana čak u Daytonu, a ova vlada je sada izvršava - naglasio je Novalić.

Predstavnik JP Autoceste FBiH Hranjen Samir Pirić je rekao da su zadovoljni što je premijer došao na gradilište tunela Hranjen da se upozna s radovima koji se trenutno izvode.

- Za probleme koje smo imali u prethodnom periodu pronašli smo projektantska rješenja, a premijera smo upoznali i sa planovima za nastavak radova - naveo je Pirić.

Trenutno se, kako je dodao, izvode radovi predviđeni drugim ugovorom čija realizacija teče do septembra ove godine. Autoceste FBiH, prema njegovim riječima, pripremaju novi tender koji će omogućiti nastavak radova u kontinuitetu, a finansijska konstrukcija je zatvorena i za narednu godinu.

- Očekujemo i dalje pomoć od Vlade i nastavak saradnje u narednom periodu. Dinamika radova u ovoj fazi je na zadovoljavajućem nivou i radi se po odobrenoj metodologiji. Zasad nema nikakvih kašnjenja, s obzirom da su riješeni problemi u vezi izbijanja vode prilikom gradnje ovog tunela - dodao je Pirić.

federalna.ba/Fena

tunel Hranjen Fadil Novalić
Fadil Novalić zatvor Vojkovići
0 22.03.2024 10:55
Fadil Novalić Senad Pećanin
0 15.03.2024 18:21
Fadil Novalić Željko Komšić Denis Bećirović pomilovanje
0 06.03.2024 19:47
Fadil Novalić pomilovanje
0 06.03.2024 11:03