videoprilog Kristine Pranjić (Dnevnik 2)

Novalić: Pozivam sve da prestanu sa spekulacijama oko nabavke vakcina

S obzirom da se salva napada na premijera, Vladu Federacije BiH i Zavod za javno zdravstvo Federacije nastavlja od političkih struktura iz Kantona Sarajevo, iz Ureda premijera Federacije podsjećaju da su građani, nakon današnje redovne sjednice Vlade, detaljno obavješteni o postupcima koje Vlada i njene institucije provode oko nabavke vakcina za sve kantone.

Novalić: Potpisan je ugovor o nabavci 500.000 doza Sinopharm vakcina

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je danas u pauzi sjednice Vlade u Mostaru, da je potpisan ugovor o direktnoj nabavci 500.000 doza vakcina Sinofarm sa proizvođačem.   Istakao je da je javnosti poznato da je Federacija BiH direktno pregovarala sa Kinom za nabavku tih v...

O tome je danas govorio direktor Zavoda Siniša Skočibušić, a premijer Novalić je građane obavijestio da je potpisan ugovor s kineskim proizvođačem za nabavku 500.000 doza Sinopharma, kao i da “nikad nismo odustali niti od jedne mogućnosti za nabavku vakcina. Pfizer pokušavamo nabaviti u saradnji sa državnim nivoom, a sa Vladom Kantona Sarajevo radimo na nabavci Sputnik V preko Ruskog fonda“.

Ponovo naglašavamo da Vlada Federacije BiH, kao ni Zavod za javno zdravstvo FBiH, nisu prekinuli proces nabavke vakcina Sputnik V, kako se javnost uporno pokušava dezavuirati, nego su tražili da se razjasne dileme stručnjaka iz Zavoda, koji se vode prvenstveno zdravljem i sigurnošću građana, da se utvrdi dinamika dostave i doze I i doze II. Odgovore na ove dileme još čekamo.

Ponovit ćemo i da je premijer Novalić danas na press konferenciji izjavio da “nam nije jasno zašto Kantonu Sarajevo smeta ono što traži struka i zašto bespotrebno uznemirava javnost“, te pozivamo sve da prestanu sa svim spekulacijama koje samo dodatno uznemiravaju javnost. Premijer, Vlada i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH odgovorno rade svoj posao i samo zajedničkim radom, uz uvažavanje struke, možemo obezbijediti vakcinaciju za građane, što bi trebalo da nam je svima prioritetni cilj. Iz poštovanja prema javnosti, nećemo se upuštati u odgovore na neprimjerene komentare i uvrede, koje u svom saopćenju iznose pojedine političke stranke, ističu iz ureda premijera Novalića.

federalna.ba/Fena

Fadil Novalić Sinofarm sinopharm Siniša Skočibušić
Travnik Fadil Novalić Kenan Dautović
0 11.06.2021 18:33
sinopharm vakcine Fadil Novalić
0 10.06.2021 11:25
Fadil Novalić Ernest Imamović Vlada FBiH Goražde
0 07.06.2021 18:58
Fadil Novalić vakcina vakcinacija vakcine vakcinisanje cjepivo cjepiva cijepljenje
0 05.06.2021 20:42
Bakir Izetbegović Fadil Novalić Kantonalna bolnica Zenica posjeta
0 04.06.2021 20:16