Novalić: Čin devastacije Partizanskog spomen groblja ne smije ostati bez kazne
(Izvor: Fena/Monika Ćubela Savić)

Novalić: Čin devastacije Partizanskog spomen groblja ne smije ostati bez kazne

Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić obišao je u četvrtak devastirano Partizansko spomen groblje u Mostaru kazavši pri tome kako ovakvo nešto mogu napraviti samo vandali, divljaci, ali i bezbožnici.

- Uvijek se pitamo kakvi su to ljudi koji skrnave i uznemiravaju kosti mrtvih ljudi. Uložili smo ogroman napor i trud 2018. godine za revitalizaciju ovog monumentalnog djela koji je znak borbe protiv fašizma i svijetlog vremena naše historije i kada smo se pridružili onim nacijama koje su žrtvovale sve svoje materijalne i ljudske resurse kako bi savladali pošast koja se zvala fašizam – naglasio je premijer.

Novalić je podvukao i to da je ispod svake razine to što se ovakva zlodjela upotrebljavaju u svrhu predizborne kampanje.

- Posebno sam zaprepašten da to rade oni koji su na tekovinama fašizma stekli svu svoju imovinu, prodavali je, iznajmljivali i nijedan fening nisu uložili u ovo, a koriste to za predizbornu kampanju – ocijenio je on.

Ističe kako je ovo čin koji ne smije ostati bez kazne.

- Očekujemo od svih organa da se konačno pozabave tom grupom ljudi, tom opcijom i tom organizacijom koja je ovo uradila jer je to organizirano djelo. Ne možete 700 objekata srušit tako da to niko ne vidi i da niko ne čuje i da niko ne zna – smatra premijer.

Na kraju je kazao kako će učiniti sve da se ponovno revitalizira ovaj spomenik.

- Ako već ne djeluju organi, očekujemo da ćemo barem mi koji gradimo biti mnogo više uporniji od onih što razgrađuju – zaključio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

federalna.ba/Fena

Fadil Novalić Partizansko spomen groblje
Fadil Novalić Jajce Dan državnosti BiH
0 25.11.2022 12:37
Fadil Novalić Nermin Džindić rudari Rudnik Kreka Rudnik Kreka Tuzla Elektroprivreda BiH JP Elektroprivreda BiH Admir Andelija
0 22.11.2022 17:41
Fadil Novalić Prva transverzala
0 15.11.2022 14:15
Fadil Novalić Amir Zukić robotička reprezentacija
0 03.11.2022 18:21