videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

Nova vlast u USK-u, nove nepoznanice pri formiranju vlasti na nivou FBiH

Hoće li formaliziranje sporazuma o većini u Unsko-sanskom kantonu, koju tamo sada čine NES i SBiH, koji su, podsjećamo, dio Osmorke na nivou FBiH, utjecati upravo na ovaj nivo vlasti - podijeljena su mišljenja. Pet mjeseci nakon općih izbora nema rješenja - rok za imenovanje Vlade Federacije teče, a dogovora nema. Nove nepoznanice pri formiranju vlasti na nivou FBiH mogla bi izazvati nova vlast u Unsko-sanskom kantonu.

Borba za formiranje Vlade FBiH iznjedrila je brojne političke kombinacije i računice. Manje od 30 dana ostalo je za dogovor a upitnika je, čini se, sve više. U Unsko-sanskom kantonu novu vlast će činiti SDA, DF, SBiH i NES. Ukoliko se nova vlast u Krajini preslika na Federaciju, novoformirana koalicija mogla bi pokušati da preuzme parlamentarnu većinu. Ipak, jedni od aktera nove koalicije tvrde da kantonalna priča neće utjecati na nivo FBiH.

“Bitno je navesti da je ovo kantonalna priča i mislim da je u ovom trenutku ne treba vezati za nivo FBiH, naručito ako znamo da su određeni prethodnici Trojke napravili izvjesni pokušaj koaliranja sa SDA i DF-om u USK-u. Mislim da je to stvorilo alibi za NES, ali i SBiH. Uvjeren sam u ovom trenutku da to ne utječe na nivo Federacije”, kaže Admir Čavalić, zastupnik SBiH u Parlamentu FBiH.

Da žele dio vlasti na nivou FBiH, iz SDA ne kriju – naprotiv. Izričit stav potpredsjednika Federacije Refika Lende dobro je poznat. Bez ove stranke nema ni formiranja Vlade. Novoformiranu koaliciju u Unsko-sanskom kantonu vidi kao pozitivan pomak ka formiranju kantonalne, ali i vlasti u FBiH. Dobro osmišljen plan će se, kako tvrde, odraziti u korist SDA: “To su te stvari kako treba sarađivati i pokušati uraditi što je moguće brže i uspostaviti vladu na nivou kantona, ali istovremeno i u Federaciji. DF zajedno sa SDP-om i zajedno sa HDZ-om - imamo većinu i tako trebamo se dogovoriti i okupiti ostale i napraviti Vladu Federacije i bez te kombinacije neće biti Vlade FBiH”.

Politički partner SDA ne krije zadovoljstvo preuzimanjema ključeva vlasti u Unsko-sanskom kantonu, ali za sada će to ostati, kako tvrdi, isključivo na kantonalnom nivou. DF nema namjeru dogovarati većinu koja bi isključivala stranke Osmorke, ali ističu da ta koalicija više ni ne postoji.

“Tačno je da se razgovara o tome. Stav DF-a bi trebao da bude takav da stranke koje imaju rukovodstvo FBiH moraju prve sjesti da razgovaraju i da pokažu želju da se formira vlast”, ističe DF-ov Albin Zuhrić, delegat u Domu naroda FBiH.

Pored brojnih nepoznanica, jedno je sigurno, ključeve za imenovanje Vlade FBiH trenutno drže oni čiji su kadrovi u rukovodstvu Federacije – HDZ BiH, SDP i SDA. Ipak, i pored uvjerenja da kantonalna priča neće utjecati na kreiranje novih scenarija na nivou FBiH, većina koju predvode stranke Osmorke i HDZ BiH ne vjeruju u tu priču. Sumnja postoji i, kako tvrde iz SDP-a, opravdana je.

“Dogovor koji slijedi u USK-u, koji su inicirali NES i SBiH, može se odraziti i na Federaciju. Za mene je najbitnije da potpisani sporazum i promjene nije iznevjerio SDP”, kaže potpredsjednik FBiH Igor Stojanović  (SDP).

No, kolika je, zapravo, snaga NES-a i SBiH na nivou FBiH? Ako bi eventualno potpuno istupile iz Osmorke, trenutna većina mogla bi biti izgubljena, no to ne znači ni da bi trenutna opozicija mogla postati vlast. A Federacija bi se ponovo našla u pat-poziciji. Bilo kako bilo, procedure su jasne. Na potezu je predsjednica Federacije Lidija Bradara, koja na sto pred potpredsjednike treba staviti papir sa imenom potencijalnog budućeg premijera Federacije i ostalih članova nove Vlade. A odavno je jasno da saglasnost u vidu potpisa za njihovo imenovanje, zbog stavova Refika Lende, neće ići lako.

federalna.ba

Vlada FBiH Vlada USK FBiH USK koalicija