Nova knjiga Šemsudina Gegića izlazi na Dan pobjede nad fašizmom

Nova knjiga Šemsudina Gegića izlazi na Dan pobjede nad fašizmom

Knjiga „Dnevnik seobenog lica“, Šemsudina Gegića izlazi sutra na Dan pobjede protiv fašizma i Dan Evrope kao partnerski izdavački projekat dvije biblioteke; Gradske biblioteke Zenica i JU Biblioteke „Alija Isaković“ iz Gradačca.

„Dnevnik seobenog lica“ nastajao je u razdoblju od skoro tri godine; dnevni zapisi, sažeti po sedmicama, objavljivani su na USA/BiH portalu kliker.info - gdje su dostizali rekordnu čitanost. Autor je ovdje ispisivao i ispovijedno-dnevničku i pripovjedačku prozu, kao i sjajne mikroeseje, te poticajne fragmente svojih dramskih tekstova - multižanrovski profilirajući svoje pismo kao kreativno očitovanje svestranog umjetnika:

Knjiga bosanskohercegovačkog dramskog pisca, pripovjedača, pozorišnog, filmskog i TV-režisera i dokumentariste Šemsudina Gegića kako smatra direktor Biblioteke Zenica Haris Abdagić, simbolično  dolazi na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, što nije nimalo slučajno, budući da je Gegić čitav svoj život i umjetnički rad posvetio onome što nazivamo „evropskim vrijednostima“, među kojima je najznačajniji upravo antifašizam.

-Duhovno putovanje Gegića, koji s razlogom dijeli nadimak s Tabrizijem, je vrlo „materijalno“, evropsko, ovosvjetovno, a njegovo materijalno putovanje je itekako produhovljeno i eklektički nabijeno iskustvenim spoznajama tajni i mudrosti bliskih i dalekih svjetova.

„Kliker po kliker“, autor priča svoju priču, naizgled laganu, zbog autorovog lepršavog pripovjedačkog stila i umijeća, ali suštinski tešku, baš kakva je i sama stvarnost - kazao je urednik knjige i direktor Gradske biblioteke Zenica Haris Abdagić.

Knjiga će se uskoro naći u bibliotekama širom Bosne i Hercegovine, kao i u slobodnoj prodaji, a centralna promocija je planirana za mjesec juni, u Gradačcu, opet simbolično, pored Bijele kule Zmaja od Bosne. Bit će to multimedijalna promocija (performans seobenih lica) u režiji autora knjige, koji će na ovaj događaj doći iz Milana (Italija), gdje se trenutno liječi od raka pluća. Želja mu je u „domovini seobenih lica“, s junacima svog dnevnika koji je pisao tri godine, ponovo odživjeti i performansom „oživjeti“ napisano.

Autor knjige Šemsudin Gegić kaže da je tri godine pisao dnevnik za kojeg je dobio Godišnju Nagradu Najčitanijeg autora Portala Kliker.info.

-Zbog hiljada i hiljada onih koji su me čitali i pratili, u ukoričeno izdanje Dnevnika seobenog lica smo kao Pogovor uvrstili i odabranih 110 komentara čitatelja iz kojih se može vidjeti/pročitati slična sudbina svih seobenih lica - kazao je za Fenu Gegić.

Knjiga „Dnevnik seobenog lica“ kako je kazao Šemsudin Gegić je ukoričeni izbjeglički zavežljaj u kojeg je stala domovina sa svojom pitomom i divljom prirodom, lijepim i ružnim pričama, dobrim i lošim licima, sa svojim radiom u kojemu, kao u sjećanju, žive glasovi izgubljenih uspomena seobenih lica. 

 - Ništa kao putevi ne može kuću opustošiti - moto je ove knjige u kojoj i sam pisac postaje seobeno lice - podvukao je autor knjige Šemsudin Gegić.      

federalna.ba/Fena

Šemsudin Gegić
Šemsudin Gegić Roman "Godine u vladavini ćilibara" Goražde
0 19.07.2023 18:49
U borbi pleši film Šemsudin Gegić
0 24.09.2021 13:37
Šemsudin Gegić Dnevnik seobenog lica Federalni radio Radio Federacije BiH
0 23.07.2021 22:01
Šemsudin Gegić U borbi, pleši Milan Gold Awards kultura Film & TV
0 09.07.2021 13:48