Nova energija potrebna za izgradnju povjerenja u Bosni i Hercegovini
(Izvor: Fena)

Nova energija potrebna za izgradnju povjerenja u Bosni i Hercegovini

Nova energija i novi vidovi saradnje potrebni su za proces izgradnje mira i povjerenja u Bosni i Hercegovini - zaključak je dijaloga između predstavnika više od 20 organizacija civilnog društva i međunarodne zajednice kojim je juče završena trodnevna strateška konsultacijska sesija u Sarajevu.

Kroz razgovor sa rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Macdonald, šefom Misije OSCE-a u BiH Brianom Aggelerom, šeficom ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Bojanom Urumovom i predstavnikom Evropske unije u Bosni i Hercegovini Joeriem Massom, predstavnici organizacija civilnog društva prepoznali su tačke zajedničkog djelovanja neophodne za postizanje održivih rezultata u procesima izgradnje mira i unaprjeđenja povjerenja u bh. društvu.

Predstavnici međunarodne zajednice istakli su važnost podržavanja rada organizacija civilnog društva u preuzimanju vodeće uloge u zagovaranju strateškog pristupa i postavljanju ciljeva kojima će se strukturirati i upotpuniti rad vlasti i institucija, ali i civilnog društva i međunarodne zajednice.

Prepoznajući opasnost sužavanja prostora djelovanja organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini, i postojanja praksi otvorene opstrukcije njihovih aktivnosti, predstavnici međunarodne zajednice naglasili su da će iskustva i potrebe civilnog društva zastupati u pregovorima s lokalnim vlastima i pojačati poruku neophodnosti zaustavljanja negativnih praksi razgradnje mira i povjerenja.

Također, tokom dijaloga je ukazano na potrebu jačeg umrežavanja organizacija civilnog društva aktivnih na polju suočavanja s prošlošću i izgradnje mira, te jačanja glasova i snažnije podrške aktivnostima organizacija u lokalnim zajednicama. Proces konsultacija će se nastaviti kako bi se osiguralo da aktivnosti međunarodne zajednice budu u skladu s prioritetima i preporukama nastalim kroz njihov rad na terenu u Bosni i Hercegovini, istakli su organizatori dijaloga.

Strateška konsultacijska sesija organizirana je u okviru projekta „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“, koji finansira Evropska unija (EU), a zajedno provode EU, Ujedinjeni narodi u BiH, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Vijeće Europe.

federalna.ba/Fena

Ingrid Macdonald Brian Aggeler Bojan Urumov Joeri Mass Vijeće Evrope