Norveška kritikuje Katar zbog hapšenja norveških novinara
(Izvor: Reuters)

Norveška kritikuje Katar zbog hapšenja norveških novinara

Dvojicu norveških novinara uhapsila je policija u Kataru ove sedmice, a zadržani su u pritvoru oko 30 sati, rekao je u srijedu njihov poslodavac, navodeći kritike na račun zaljevske nacije od strane norveškog premijera.

Novinari Halvor Ekeland i Lokman Ghorbani boravili su u Kataru kako bi izvještavali o pripremama za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022., javila je javna televizija NRK.

Domaćin četverogodišnjeg nogometnog turnira u Kataru, prvog u jednoj od zemalja Bliskog istoka, bio je kontroverzan, bacajući žižu na uslove za radnike migrante, prava LGBTQ+ i optužbe za korupciju.

- Hapšenje novinara NRK-a u Kataru je neprihvatljivo. Slobodna štampa je ključna za funkcionalnu demokratiju - rekao je norveški premijer Jonas Gahr Stoere na Twitteru.

Ekeland i Ghorbani pušteni su u utorak i napustili su zemlju ubrzo nakon toga, saopćio je NRK. Međutim, njihova oprema je zaplijenjena. Novinari su stigli u Oslo ranije u srijedu.

Katar je branio hapšenja, dodajući da su novinari privedeni nakon pritužbi vlasnika privatnog posjeda da su ilegalno ušli u posjed.

federalna.ba/Fena

Norveška Katar
Svjetsko prvenstvo Katar sport fudbal nogomet ulaznice cijena
0 19.01.2022 12:58
Norveška omikron koronavirus
0 13.12.2021 17:09
Norveška koronavirus
0 08.12.2021 00:22