Repezentacije Engleske, Francuske i Njemačke u najužem krugu favorita
(Izvor: Fena/UEFA)

Repezentacije Engleske, Francuske i Njemačke u najužem krugu favorita

Evropsko nogometno prvenstvo počinje u petak, 14. juna, u Njemačkoj utakmicom reprezentacije domaćina i Škotske na Alianz areni u Munchenu. 

U borbu za titulu na 17. evropskom prvenstvu u istoriji,  kreću 24 reprezentacije koje su podijeljene u šest grupa, a  prolaz  u osminu finala izborit će dvije prvoplasirane ekipe iz svake grupe, te četiri najbolje trećeplasirane.

U grupnoj fazi će se igrati dvije do četiri utakmice svakog dana do 26. juna, a osmina finala počinje 29. juna. Turnir će biti završen u nedelju, 14. jula, na Olimpijskom stadionu u Berlinu. 

Utakmice će biti odigrane u 10  gradova, ukupno 51 utakmica - 36 u grupnoj fazi i 15 u nokaut fazi.

Termini utakmica u grupnoj faze su 15, 18 i 21 sat, dok su termin nokaut faze 18 i 21 sat.

Polufinala i finale biće odigrana od 21 sat.

Titulu brani reprezentacija Italije, koja je 2021. godine, u finalu na londonskom Wembleyju, pobijedila Englesku.

Grupe:
A-grupa: Njemačka, Škotska, Mađarska, Švicarska;
B-grupa: Španija, Hrvatska, Italija, Albanija;
C-grupa: Danska, Slovenija Srbija, Engleska;
D-grupa: Poljska, Nizozemska, Austrija, Francuska;
D-grupa: Belgija, Slovačka, Rumunija, Ukrajina;
F-grupa: Turska, Gruzija, Portugal, Češka.

Po kladonicama u najuži krug favorita ubrajaju se tri ekipe  Engleska,  Francuska i Njemačka, a slijede Španija, Italija, Portugal i Hrvatska. 

Englezi važe za glavne favorite zbog impresivne ofanzivne formacije. Na svakom turniru imaju visoka očekivanja, ali rijetko dolaze do titule. Selektor Gareth Southgate ima posljednju priliku da dokaže svoju sposobnost vođenja tima, nakon što su prethodni pokušaji na svjetskoj sceni završeni neuspješno.
 
Francuzi se također smatraju jednim od glavnih favorita za osvajanje titule u Berlinu 14. jula, a predvodi ih Kylian Mbappe, jedan od najvećih nogometnih talenata sadašnjice. Već dugi niz godina Francuzi su redovni učesnici finala na najprestižnijim nogometnim događajima. Prije dvije godine su doživjeli poraz od Argentine u finalu Svjetskog prvenstva nakon izvođenja penala, dok su na prethodnom Mundijalu u Rusiji osvojili zlatnu medalju pobijedivši Hrvatsku s rezultatom 4:2.

Kao domaćin turnira, Njemačka će biti jedan od najvećih favorita za osvajanje naslova na Euro 2024. Njihova bogata nogometna tradicija i izuzetno  jaka ekipa čine ih opasnim protivnikom za svakog protivnika. Ključni igrači poput Joshue Kimmicha, Kaija Havertza, Tonija Kroosa i Leroya Sanea sposobni su donijeti odlučujuće trenutke na terenu.

Njemačka je prvi put  domaćin turnira od pada Berlinskog zida i ponovnog ujedinjenja  1989. godine. Posljednji EP odigran je na tlu te zemlje 1988. godine kada je domaćin bila tadašnja Zapadna Njemačka.

Predsjednik Organizacionog odbora prvenstva, bivši njemački reprezentativac Philipp Lahm, rekao je da se raduju velikom nogomtnom događaju, te da očekuje pune stadione. Procjenjuje se da će 51 utakmicu na deset stadiona posjetiti 2,7 miliona ljudi, a kulminacija će biti finale u Berlinu 14. jula.  Još će više ljudi biti izvan stadiona. Svaki grad koji će biti domaćin utakmica imat će navijačke zone s ukupnim kapacitetom od 12 miliona navijača.

Uz tako masovnu posjetu, sigurnost će biti na prvom mjestu, zbog napete situacije u svijetu i ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku. Njemačka će ovom prilikom uvesti sistem koji predstavljaju kao jedinstven u međunarodnim događanjima ove vrste. Sve  zemlje sudionice turnira poslat će stručnjake, ukupno više od 300, koji će biti okupljeni u Međunarodnom centru za policijsku suradnju ( IPCC) u Neussu. Njihova će zadaća, zajedno s njemačkim vlastima, Europolom i UEFA-om, biti nadzirati i koordinirati sve sigurnosne mjere iz konferencijske sobe od 500 m2  opremljene sa 129 računarla i ogromnim ekranom od 40m2.  

federalna.ba/Fena

Evropsko nogometno prvenstvo Njemačka favoriti
Njemačka pomoć Ukrajina
0 17.07.2024 12:58
Njemačka Evropska Unija fiskalna pravila
0 16.07.2024 08:43
Japan Njemačka Fumio Kishida Olaf Scholz
0 13.07.2024 10:50
Evropsko nogometno prvenstvo golovi Lamin Yamala
0 10.07.2024 12:16