Oscar statuette (Izvor: ©A.M.P.A.S.®)

Noć Oscara na Federalnoj televiziji

U nedjelju, 12. marta, u programu Federalne televizije gledajte specijalni program u susret 95. dodjeli najprestižnijih filmskih nagrada - Oscar. Nakon mjesec dana, oscarovska izdanja filmskih ciklusa zaključit će filmovi „Zelena knjiga: Vodič za život“ i „Parazit“. Prvi je u programu u 16 sati, a nominiran u pet kategorija i nagrađen sa 3 Oscara: najbolji film, originalni scenarij i glumac u sporednoj ulozi Mahershala Ali. 

U 18 sati i 15 minuta počinje specijalna emisija, a studiju Federalne televizije očekuju vas brojni gosti iz svijeta filma – glumci, reditelji, producenti. Fenomen Oscara, njegov utjecaj, značaj, te ko su favoriti bit će teme u studiju. Razgovarat ćemo o nominiranima za ovogodišnje nagrade Američke filmske akademije, ali i o bosanskohercegovačkim filmovima. Podsjetiti na blistave trenutke naše kinematografije. Govorit ćemo i o oživljavanju produkcije televizijskih serija koje premijerno možete pratiti u programu Federalne televizije. Među njima je i nova epizoda druge sezone serije „Na rubu pameti“, koju ćemo emitirati u sklopu specijalnog programa „Noć Oscara“, nakon koje smo ponovo u studiju. 

Potom u 21:15h slijedi prikazivanje jednog od najboljih filmskih ostvarenja u posljednjih nekoliko godina, filma „Parazit“.  Južnokorejski film reditelja Bonga Joon-hoa je sa više od 300 nagrada jedan od najnagrađivanijih filmova svih vremena, a 2020. godine osvojio je četiri Oscara: najbolji film, strani film, reditelj i originalni scenarij. 

U 23 sata i 30 minuta uživo ćemo pratiti dešavanja na crvenom tepihu ispred čuvenog Dolby teatra. U studiju će biti dizajneri, stilisti, glumci i glumice.  

Oscar statuette ©A.M.P.A.S.®

I za kraj ove posebne oscarovske noći uključujemo se u ceremoniju dodjele Oscara koju ćete pratiti u živom prijenosu od jedan sat iza ponoći i sve do 4 ujutro.