Noć nasilja u Francuskoj: Tokom protesta uhapšeno 457 osoba
(Izvor: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG)

Noć nasilja u Francuskoj: Tokom protesta uhapšeno 457 osoba

Francuska je u četvrtak bila poprište nasilja kada je više od milion Francuza izašlo na ulice da se usprotivi reformi koja predviđa postepeno podizanje starosne granice za odlazak u penziju na 64 godine.

Održan je deveti štrajk od januara, sa hiljadama radnika koji su protestovali i napustili različite sektore, uključujući transport, energetiku i obrazovanje.

Nasilne grupe infiltrirale su se tokom protesta u Parizu, Bordeauxu i Lyonu i napravilu nerede na ulicama francuskih gradova. 

Zapalili su kontejnere, smeće i kapije zgrada, gađali banke i policiju flašama.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin rekao je u petak za CNEWS da je 457 ljudi uhapšeno u četvrtak navečer širom Francuske, 441 policajac je povrijeđen, a registrovana su i 933 požara.

Darmanin je izrazio zabrinutost zbog visokog prisustva ultraljevičarskih grupa na protestima.

Francuska se suočava s stalnim demonstracijama od 16. marta, kada su predsjednik Emmanuel Macron i premijerka Elisabeth Borne odlučili koristiti ustavna ovlaštenja za usvajanje zakona o penzionoj reformi bez saglasnosti parlamenta.

Tokom tih protesta došlo je do nasilja i vandalizma.

Reforme uključuju podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, kao i najmanje 43 godine rada da bi se ostvarilo pravo na punu penziju. Plan je izazvao bijes građana otkako je objavljen prošle godine, a masovni protesti i štrajkovi održavaju se od januara širom zemlje.

federalna.ba/AA

Francuska protesti privođenje