Njemački Zeleni u usponu poslije objavljivanja kandidata za kancelara
(Izvor: EPA/Andreas Gora / POOL)

Njemački Zeleni u usponu poslije objavljivanja kandidata za kancelara

Ubrzo pošto su vodeće njemačke stranke predstavile kandidate za kancelara, ankete pokazuju da predstavnica Zelenih ima veću podršku od nasljednika Angele Merkel na čelu demokršćana, sa mogućnošću da na izborima u septembru unese svjež vazduh u ustajalu političku scenu i duboko preoblikuje njemačku politiku, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Konzervativni savez Angele Merkel pao je iza Zelenih na najniži rejting u anketama u utorak, nekoliko sati pošto je imenovao svog kandidata za novog kancelara Armina Lascheta, piše The Times naglasivši da je u pitanju jedno od najoštrijih udaljavanja glasača od demokršćana u modernoj njemačkoj istoriji.

Ako bi opšti izbori bili održani ovog vikenda, 28 odsto birača podržalo bi Zelene, dok bi 21 odsto podržalo Uniju, odnosno savez Kršćansko-demokratske unije (CDU) i Kršćansko-socijalne unije (CSU), pokazuje istraživanje emitera NTV i RTL. Unija je na jesen vodila s čak 20 poena razlike.

Anketa sprovedena u dva dana tokom kojih su Zeleni i Unija imenovali svoje kandidate za kancelara, vjerovatno će biti protumačena kao presuda 60-ogodišnjem Laschetu, ali bi također mogla značiti talas entuzijazma za novu političku figuru stranke Zelenih Annalenu Baerbock.

Dvije vodeće stranke, demokršćani i Zeleni, konačno su odlučile ko će zamijeniti kancelarku postavljajući ne samo ideološku bitku, nego i generacijsku, piše The New York Times, naglasivši da je pitanje hoće li Nijemci glasati za promjene ili će se držati politike Angele Merkel, koja je ispostavila skoro dvije decenije ekonomske snage i političke stabilnosti.

Četrdesetogodišnja Annalena Baerbock iz Zelenih nikada nije bila u vladi i obećava novi početak za Njemačku. Ona se suočava s Arminom, 60-godišnjim guvernerom najveće pokrajine i odnedavno predsjednikom CDU koji je obećao da će nastaviti konzervativnu politiku koju je vodila Merkel.

Dok su demokršćani i dalje najjača politička snaga u zemlji, njihov društveno konzervativni, brend slobodnog tržišta ukorijenjen u tradicionalnim kršćanskim vrijednostima, teško je pogođen nemoći da upravljaju najnovijim talasima korona virusa i prozivkama oko nestašice vakcina.

Sedam dana, umjesto da se fokusiraju na izmjene zakona kojim se reguliše pandemija, ističe list, konzervativci su bili obuzeti bitkom između dvojice lidera unutar unije CDU-CSU.

U govoru o prihvaćanju nominacije, Laschet je najprije pozvao na jedinstvo iznoseći svoju viziju Njemačke kao raznovrsne zemlje gdje svako ima priliku da slijedi svoje snove, ali je dao malo detalja o tome kako će budućnost izgledati.

Nasuprot tome, naglašava The New York Times, Baerbock se u svom govoru osvrnula na potrebu borbe protiv klimatskih promjena i preoblikovanje političkog sistema zemlje kako bi se zadovoljile potrebe Nijemaca u 21. vijeku.

Izbori u septembru biće ključni ne samo za Njemačku, nego i za Evropu, ocjenjuje The New York Times i dodaje da će novi lider biti izabran za najmoćniju ekonomiju kontinenta i jednu od njenih vodećih snaga za demokratske vrijednosti, u vrijeme kada nacionalistički i populistički pokreti dobijaju na snazi.

Odluke o kandidatima za septembarske izbore o novom kancelaru konačno donose neku jasnoću o tome ko će poslije 16 godina zamijeniti Merkel, piše The Washington Post, uz ocjenu da će pobjednik predstavljati novu eru za Njemačku, ali i Evropsku uniju.

Nejasno je koliki će uticaj penzionisanje Merkelove imati na položaj demokršćana, dok pandemija dodaje novi nivo nepredvidivosti kampanje. Nakon što je na početku pandemije zbog uspješnog rukovođenja situacijom Merkelova CDU pobrala pohvale, u proteklih godinu dana stranka je u anketama pala za oko 10 procentnih poena.

Ipak, ukazuje The Washington Post, vakcinacija se ubrzava u Njemačkoj a birači bi do septembra mogli da budu manje frustrirani načinom na koji se demokršćani nose s pandemijom.

Politički uspon Zelenih djeluje nezaustavljivo i nominacija Baerbock kao kandidatkinje Zelenih za kancelarku pokazuje ambicije stranke da uzdrma ustajalu političku scenu na izborima u septembru, ocjenjuje The Financial Times u uredničkom komentaru.

Nijedna vladajuća koalicija sada ne djeluje vjerodostojno bez Zelenih, dok bi se Kršćansko-demokratska unija Angele Merkel, mogla "preseliti" u opoziciju.

Poslije višegodišnje vladajuće koalicije, politička promjena može biti samo dobra stvar, ukazuje list, naglasivši da to biračima pruža veći izbor i dobrodošlu šansu da se suprotstave koaliciji koja je premalo učinila da pripremi zemlju za tehnološki, ekonomski i geopolitički poremećaj s kojim se suočava.

Izbor Baerbock pokazuje da umjereni čvrsto kontrolišu njenu stranku, nekada razuzdani ekološki protestni pokret koji je sazreo između radikala i pragmatičara.

Njeno imenovanje je bilo glatko i saglasno. Zeleni su, ističe londonski list, pokazali disciplinu koja je nekada bila zaštitni znak njemačkih konzervativaca.

U ovom trenutku, ukazuje The Financial Times, Zeleni imaju politički zamah i vjerovatno će dublje preoblikovati njemačku politiku.

Iako su neke zelene doktrine zabrinjavajuće, posebno poreska politika koja kažnjava bogatstvo, kao i oklijevanje trošenja na odbranu, stranka unosi svjež vazduh u njemačkoj političkoj sceni. Više istog je posljednje što Njemačkoj treba, zaključuju urednici The Financial Timesa.

federalna.ba/Beta

Njemačka kancelar Zeleni
Njemačka koronavirus
0 11.05.2021 17:13
Hansi Flick Joachim Low Njemačka fudbal
0 11.05.2021 13:54
Njemačka posao bolovanja
0 10.05.2021 09:32
SDP Njemačka Olaf Scholz
0 09.05.2021 20:50
Njemačka Sophie Scholl
0 09.05.2021 17:13