Njemački Vrhovni sud presudio da crkveni reljef uvredljiv za Jevreje može ostati na crkvi

Njemački Vrhovni sud presudio da crkveni reljef uvredljiv za Jevreje može ostati na crkvi

Njemački Vrhovni sud presudio je u utorak da srednjovjekovna antisemitska skulptura može ostati na fasadi crkve u gradu Wittenbergu na istoku zemlje, pri čemu je odbačen slučaj podnositelja tužbe jevrejskog porijekla, koji godinama tvrdi da ona vrijeđa sve Jevreje, prenosi Reuters.

Reljef poznat kao "Judensau" ili "Jevrejska krmača" iz 13. stoljeća na gradskoj crkvi prikazuje karikaturu rabina koji podiže rep krmači i dvoje jevrejske djece. Svinje se u judaizmu smatraju nečistim.

U vrijeme kada političari upozoravaju na rastući antisemitizam u Njemačkoj, presuda je podsjetnik na rašireno antijevrejsko raspoloženje koje je vladalo u srednjem vijeku.

Podnositelj tužbe vodi sudsku bitku za uklanjanje skulpture još od 2018. godine.

No, Vrhovni sud je u utorak potvrdio presude nižih sudova kojima je slučaj odbačen, pojasnivši da trenutno nema nikakvog kršenja prava koje bi išlo u prilog obnovi procesa.

- Sud je odlučio da se reljef na fasadi crkve u Wittenbergu ne mora ukloniti - stoji u saopćenju suda.

Spomenuti reljef jedan je od dvadesetak sličnih srednjovjekovnih reljefa koji se još uvijek nalaze na crkvama širom Njemačke ali i na drugim mjestima u Evropi.

Viši regionalni sud u Naumburgu donio je 2020. godine presudu po kojoj reljef, postavljen oko četiri metra od tla, ne predstavlja prekršaj.

Sudac Volker Buchloh pojasnio je da skulptura može ostati na fasadi crkve jer je na tlu ispred nje postavljen spomenik kojim se odaje počast milionima Jevreja ubijenih u holokaustu.

Buchloh je rekao da, iako je skulptura izvorno u srednjem vijeku bila zamišljena kao uvreda, "njeno mjesto u blizini spomenika žrtvama holokausta to neutralizira."

Historičari tvrde da je u spornoj crkvi u Wittenbergu 1517. propovijedao i njemački kršćanski reformator Martin Luther.

Wittenberg je također bio grad u kojem je Martin Luther 1517. godine zakucao svoje teze koje osporavaju katolicizam na crkvenim vratima, što je dovelo do protestantskog refrormatorskog pokreta u toj zemlji.

federalna.ba/Fena

Njemačka crkva Jevreji