Njemački tužioci, potaknuti izvještajem Reutersa, pretražili dom proruskih aktivista
(Izvor: Pixabay)

Njemački tužioci, potaknuti izvještajem Reutersa, pretražili dom proruskih aktivista

Njemački tužioci saopćili su u ponedjeljak da su pretražili dom dvoje proruskih aktivista, tražeći dokaze koji potvrđuju izvještaj Reutersa da je par donirao novac za kupovinu radija za ruske vojnike u Ukrajini.

Reuters je u januaru javio da su Max Schlund i njegova djevojka Elena Kolbasnikova donirali sredstva prikupljena od pristalica u Njemačkoj diviziji ruske vojske koja se bori u Ukrajini, a novac je iskorišten za kupovinu voki-toki radija, slušalica i telefona.

Sankcije Evropske unije zabranjuju isporuku ili finansiranje kupovine određenih roba za rusku vojsku. Lista zabranjenih uključuje radio opremu.

Prema njemačkom zakonu, krivična kazna za svakoga ko je prekršio sankcije iznosi do pet godina zatvora.

Ulf Willuhn, predstavnik javnog tužioca Koelna, izjavio je da su policajci u ponedjeljak ujutro izvršili pretres na adresi para i zaplijenili kompjutere i fascikle s pisanim dokumentima.

Kolbasnikova i Schlund nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar koji im je Reuters poslao u aplikacijama za razmjenu poruka. Kolbasnikova je ranije opisala originalni izvještaj Reutersa kao "laž i provokaciju".

Willuhn je izjavio da će iskoristiti dokaze koje su uzeli da procijene da li su Schlund i Kolbasnikova prekršili član 18 njemačkog zakona o vanjskoj trgovini i plaćanju, koji predviđa kazne za kršenje međunarodnih sankcija.

On je rekao da je potragu dijelom pokrenuo Reuters koji je izvijestio o donaciji za kupovinu opreme za diviziju ruske vojske u Ukrajini.

Pored toga, naveo je da su tužioci tražili i dokaze o tome da li je par prekršio član 140 njemačkog krivičnog zakona, koji pokriva odobravanje krivičnih djela.

federalna.ba/Fena

Njemačka