Njemački opozicioni vođa u Kijevu, kancelar Scholz odbija da ide
(Izvor: Valentyn Ogirenko/Reuters)

Njemački opozicioni vođa u Kijevu, kancelar Scholz odbija da ide

Vođa njemačkih opozicionih konzervativaca Friedrich Merz danas dolazi u Ukrajinu da se sastane sa ukrajinskim zvaničnicima, dok je kancelar Olaf Scholz jasno rekao da neće skoro posjetiti tu zemlju.

Scholz je razmjenjivao žaoke posljednjih sedmica sa ukrajinskim zvaničnicima zbog odbijanja Kijeva da pozove u posjetu njemačkog predsjednika Franka-Waltera Steinmeiera, koga Ukrajina optužuje da je bio blizak sa Rusijom dok je bio ministar spoljnih poslova.

"Ne može da djeluje da zemlji koja daje toliko vojne pomoći, toliko finansijske pomoći, vi kažete da njen predsjednik ne može da dođe", rekao je jučer Scholz za javnu televiziju ZDF.

Ukrajinski ambasador u Berlinu Andrij Melnyk je odgovorio danas rekavši da odbijanje Scholza da posjeti Ukrajinu "nije mnogo državnički" potez.

"Ovdje se radi o najbrutalnijem ratu uništenja od nacističke invazije Ukrajine, nije to dječija igra", rekao je ukrajinski ambasador. 

Opoziconi vođa Friedrich Merz  koji je na čelu Kršćansko-demokratske unije (CDU)  bivše kancelarke Angele Merkel, treba da se sastane s ukrajinskim premijerom Denis Schmihael, predsjednikom ukrajinskog Paralamenta Ruslanom Stefančukom i s drugim visokim političarima u Kijevu, ali se ne očekuje njegov sastanak i s predsednikom Volodymyrom Zelenskym.

federalna.ba/Beta

Friedrich Merz Njemačka Ukrajina
Ukrajina ratni zločini
0 07.07.2022 08:24
Turska Rusija ukradeno žito Ukrajina
0 06.07.2022 08:35
Ukrajina Rusija Michelle Bachelet hapšenja
0 05.07.2022 20:18
Kyriakos Mitsotakis Rusija Ukrajina Grčka
0 05.07.2022 17:46
Ukrajina Donjeck Lugansk
0 05.07.2022 08:44