Njemački ministar odbrane stigao u nenajavljenu posjetu Kijevu
(Izvor: X)

Njemački ministar odbrane stigao u nenajavljenu posjetu Kijevu

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius stigao je danas u nenajavljenu posjetu Kijevu da bi ponovo potvrdio podršku Berlina Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske vojske. Njemačka je druga po pruženoj vojnoj pomoći Ukrajini poslije SAD. Ona nastoji da pruži uvjeravanja Kijevu o nastavku pomoći pošto se Ukrajina zabrinula o daljoj podršci saveznika zaokupljenih izbijanjem rata između Izraela i palestinskog Hamasa.

"Ponovo sam ovdje prvo da obećam dodatnu pomoć, ali takođe da izrazim našu solidarnosti i naše duboke veze kao i naše divljenje za hrabru borbu koja se ovde vodi", rekao je Pistorius kada je položio cvijeće na trgu u centru Kijeva. Pistorius je stigao u Kijev vozom i treba da razgovara sa svojim ukrajinskim kolegom kao i sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Njegova posjeta dolazi u vreme kada jačaju ruski vazdušni napadi na Ukrajinu i kada se Kijev priprema za povećanje ruskih napada na energetske instalacije zemlje tokom zime. Ovo je druga Pistoriusova posjeta Kijevu od kada je postao ministar odbrane početkom godine, a dolazi dan poslije takođe nenajavljene posete američkog ministra odbrane Ukrajini Loyda Austina.

Pistorius je položio vijenac na trgu gdje su hijade ljudi demonstrirale sedmicama prije deset godina da traže demokratske reforme, a tokom dana treba i da posjeti centar za vojnu obuku. Poslije prvobitnog oklijevanja Njemačka je znatno povećala svoju podršku Ukrajini od početka ruske invazije, i isporučila je Kijevu veliku količinu raznog oružja od tenkova i sistema protivzračne odbrane do municije.

Taj rat je takođe podstakao njemačku vladu da finansira jačanje njemačkih oružanih snaga i kancelar Olaf Scholz je najavio da će fond od 100 milijardi eura biti izdvojen za tu svrhu.

Od početka rata između Izraela i Hamasa Njemačka je čvrsto podržala Izrael u borbi protiv tog palestinskog islamističkog pokreta ali Scholz je obećao da će Njemačka nastaviti da pomaže Kijev  "koliko god to bude bilo potrebno".

federalna.ba/Beta

Njemačka Ukrajina Boris Pistorius
Njemačka nezaposlenost otpuštanje radnika
0 26.02.2024 09:43
Annalena Baerbock Ukrajina Njemačka
0 25.02.2024 17:52
Volodimir Zelenski Borjana Krišto Ukrajina
0 25.02.2024 16:42
Saša Magazinović Ukrajina
0 25.02.2024 10:07