Njemački filozof Jurgen Habermas odbio primiti nagradu Ujedinjenih Arapskih Emirata
(Izvor: Arhiva)

Njemački filozof Jurgen Habermas odbio primiti nagradu Ujedinjenih Arapskih Emirata

Njemački filozof Jurgen Habermas odbio je primiti književnu nagradu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) zbog zabrinutosti za ljudska prava u državama Zaljeva.

Prvobitno je Habermas prihvatio književnu nagradu “Sheikh Zayed“, jednu od najprestižnijih i najbolje financiranih nagrada arapskog svijeta, ali je nakon reakcija njemačkih medija jučer promijenio tu odluku.

"Najavio sam da ću prihvatiti ovogodišnju nagradu Sheikh Zayed. Bila je to pogrešna odluka koju ovime ispravljam. Nisam bio dovoljno upoznat o vrlo uskoj povezanosti institucije koja dodjeljuje ove nagrade u Abu Dabiju sa postojećim tamošnjim političkim sistemom", naveo je Habermas u izjavi za portal “Spiegel Online“

Habermas je bio laureat nagrade za 'Kulturnu ličnost godine' za 2021. godinu. Riječ je o 225.000 eura vrijednoj nagradi koju je trebao primiti 23. maja.

Nakon njegove odluke o odbijanju, iz UAE-a su danas reagirali saopćenjem u kojem izražavaju žaljenje, ali i poštuju stav njemačkog filozofa.

“Nagrada utjelovljuje vrijednosti tolerancije, znanja i kreativnosti dok istovremeno gradi mostove između kultura i nastavit će ispunjavati tu misiju“, navodi se u saopćenju iz Abu Dabija.

federalna.ba/AA

Jurgen Habermas nagrada Ujedinjeni Arapski Emirati
košarka košarkašice ženska košarkaška reprezentacija BiH Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine bh. košarkašice ženska košarka Košarkaški savez Vlatko Glavaš nagrada Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH Vijeće ministara
0 22.06.2021 16:15
BiH Srebrenica Nino Ćatić nagrada nagradni konkurs Hajra Ćatić Biti novinar novinar novinari novinarstvo
0 14.06.2021 23:21
Jezero nagrada radio Federalni radio Radio Federacije BiH Otvoreni program
0 02.06.2021 16:57
Dua Lipa nagrada Brit
0 12.05.2021 09:03
Alfa Romeo Alfa Romeo Giulia Alfa Romeo Stelvio Alfa Romeo Giulietta auto motor und sport nagrada
0 30.04.2021 13:30