Njemačka zatražila od Rusije da zatvori četiri od pet konzulata u njemačkim gradovima

Njemačka zatražila od Rusije da zatvori četiri od pet konzulata u njemačkim gradovima

Vlasti Njemačke danas su zatražile od vlasti Rusije da zatvore četiri svoja konzulata u Njemačkoj dok napetosti zbog rata u Ukrajini i dalje rastu u odnosima između Berlina i Moskve.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Christofer Burger optužio je Rusiju za eskalaciju napetosti odlukom o ograničavanju maksimalnog broja osoblja u njemačkim diplomatskim misijama u Rusiji.

Burger je novinarima u Berlinu kazao da je recipročnom mjerom Njemačka obavijestila Moskvu o svom zahtjevu za zatvaranje četiri od pet ruskih konzulata do kraja godine., javlja Anadolija.

- Od 2024. godine Rusija će smjeti voditi samo svoju ambasadu u Berlinu i jedan konzulat - dodao je Burger.

Rusija trenutno ima pet konzulata u njemačkim gradovima - Bonu, Hamburgu, Lajpcigu, Minhenu i Frankfurtu.

Prošlog mjeseca odlučila je postaviti gornju granicu broja državnih službenika koji rade u njemačkim diplomatskim predstavništvima i kulturnim centrima u Rusiji.

Ovaj potez zahtijeva da više od stotinu njemačkih državnih službenika, uključujući diplomate, stručnjake i nastavnike, napusti Rusiju.

Odluka Moskve uslijedila je nakon što je Berlin prethodno zatražio od više od 30 ruskih diplomata da napuste Njemačku, optužujući ih da rade na tajnom zadatku kao obavještajci.

Odnosi Njemačke s Rusijom zategnuti su zbog početka rata u Ukrajini. Berlin je optužio Moskvu za ratne zločine i odgovorio prekidom bilateralne saradnje te nametanjem oštrih ekonomskih sankcija.

Koalicijska vlada kancelara Olafa Scholza obećala je snažnu političku, vojnu i ekonomsku pomoć Kijevu.

federalna.ba/Fena

Njemačka Rusija