Njemačka zabranila neonacističku organizaciju "Artgemeinschaft"
(Izvor: Arhiv)

Njemačka zabranila neonacističku organizaciju "Artgemeinschaft"

Njemačka je zabranila neonacističku organizaciju "Artgemeinschaft" i izvršila racije širom zemlje usmjerene na vodeće ličnosti ekstremističke grupe.

"Ovo je još jedan težak udarac desničarskom ekstremizmu i intelektualnim piromanima koji nastavljaju širiti nacističke ideologije", saopštila je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser u srijedu.

Grupa slična kultu poznata je po svojim neopaganskim i rasističkim teorijama i optužena je za indoktriniranje djece u ranoj dobi nacističkim i antisemitskim ideologijama.

"'Artgemeinschaft' je umrežena s mnogim drugim ekstremno desničarskim i novodesničarskim grupama. Ova organizacija povezuje različite struje ekstremne desnice i time predstavlja posebnu prijetnju slobodnom demokratskom poretku", navela je Faeser.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova je saopšteno da je policija u ranim jutarnjim satima upala u domove 39 vodećih članova organizacije te izvršila pretrese u 12 saveznih država.

Prema vlastima, neonacisti i desničarski ekstremisti predstavljaju najveću prijetnju njemačkoj demokratiji i domaćoj bezbjednosti.

Desničarski ekstremisti su tokom prošle godine počinili 23.493 zločina i izveli 1.170 nasilnih napada na migrante, izbjeglice ili političke protivnike. Najmanje 675 ljudi je povrijeđeno u tim napadima.

federalna.ba/AA
Njemačka Zabrana desničari
Denis Bećirović Njemačka dijaspora
0 10.12.2023 17:47
Olaf Scholz Benjamin Netanyahu Njemačka Izrael Pojas Gaze
0 10.12.2023 10:32
Denis Bećirović SPD Njemačka
0 10.12.2023 09:31