Njemačka uvodi nove mjere za treću jesen pandemije
(Izvor: EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

Njemačka uvodi nove mjere za treću jesen pandemije

Njemačka vlada uvodi nove mjere i nova pravila u borbi protiv koronavirusa radi uspješnije zaštite od novog talasa infekcija tokom jeseni i zime, a najavljuje se i izlazak na tržište četiri nove vakcine, piše danas Deutsche Welle - DW.

Planom je predviđeno postepeno uvođenje mjera, u zavisnosti od situacije u zemlji, a mjere će važiti od 1. oktobra ove godine do 7. aprila 2023. – i to bez obzira na incidenciju.

U toj grupi mjera je nošenje FFP2-maski u vazdušnom saobraćaju, u brzim vozovima, odnosno obavezno testiranje prije ulaska u bolnice i slične ustanove – osim ako se neko vakcinisao ili je prebolio koronu.

U slučaju pogoršanja situacije na snagu stupaju nove mjere. Savezne pokrajine mogu da uvedu obavezu nošenja FFP2-maski u javnim institucijama, odnosno u restoranima, kulturnim ustanovama ili tamo gdje se ljudi okupljaju tokom slobodnog vremena. Preduslov za uvođenje tih mjera je odluka nadležnog parlamenta.

Nova pravila bi Bundestag mogao usvojiti početkom septembra. Bundesrat (Gornji dom) bi o njima glasao 16. septembra, kako bi nova pravila stupila na snagu prije nego što aktuelna isteknu.

Za sada nije jasno hoće li pokrajine podržati vladin koncept. Iz savezne vlade se može čuti kako do sada nema prigovora na račun planiranog paketa mjera.

Navodno će obaveza nošenja maske - ako bude uvedena za škole - važiti samo od petog razreda.

Cilj savezne vlade je da zemlja narednu pandemijsku zimu "pregura" bez novog lockdowna i zabrane izlaska građana na ulice. "Umjesto toga mi se fokusiramo na mjere koje su djelotvorne i istovremeno prihvatljive. Zatvaranje škola više ne smatramo primjerenim potezom", kaže njemački ministar pravosuđa Marco Buschmann.

Ministar zdravstva Karl Lauterbach je dodao da tokom zime računa s "relativno teškim stanjem" zbog visokozarazne varijante koronavirusa. "Čini se relativno izvjesnim da ćemo se tokom jeseni boriti s jednom mutacijom omikrona. Imaćemo jako puno slučajeva, ali neće imati tako smrtonosne ishode kao kod delta-varijante", naglasio je ministar zdravstva.

Lauterbach je rekao da uskoro očekuje četiri nove vakcine koje bi najranije 9. septembra mogle da dobiju "zeleno svjetlo" nadležnih institucija. Nove vakcine bile bi efikasnije i u zaštiti građana od infekcije, a ne samo u sprečavanju težih oblika bolesti.

A tu je i Paxlovid, lijek koji znatno smanjuje stopu smrtnosti od koronavirusa. "Ukupno gledajući, mi smo sada u puno boljoj situaciji nego prošle jeseni", rekao je Lauterbach.

Zeleni tvrde da se radi o kompromisu koji je temelj dobre pripreme za jesen i zimu. Postupak koji predviđa postepeno uvođenje mjera omogućava pravnu sigurnost, a pokrajinama nudi i mogućnost za prikladnu reakciju na razvoj situacije. Osim toga vodi računa i o temeljnim slobodama, komentarisali su u ime Poslaničkog kluba Stranke zelenih u Bundestagu Maria Klein-Schmeink i Konstantin von Notz.

Iz privrede stiže prva pozitivna reakcija na račun vladinih mjera. Trgovina i hotelijerstvo neće više biti pogođeni paušalnim i oštrim mjerama, saopšteno je iz Udruženja ZIA koje okuplja firme iz oblasti poslovanja sa nekretninama. U saopštenju se dodaje da će "to spasti desetine hiljada radnih mjesta i bezbroj preduzeća u Njemačkoj".

federalna.ba/Beta

koronavirus Covid19 Njemačka virus mjere
Njemačka Turska Olaf Scholz Tayyip Erdogan
0 29.05.2023 19:15
Frank-Walter Steinmeier Njemačka rasizam desničari
0 29.05.2023 17:17
Njemačka ekonomija
0 25.05.2023 18:59
Njemačka racije klimatski aktivisti
0 24.05.2023 10:03
Njemačka zlostavljanje djece
0 23.05.2023 13:08