Njemačka policija pronašla granatu i druge predmete u stanu Klette, članice Frakcije Crvene armije
(Izvor: Ilustracija/Paul Zinken)

Njemačka policija pronašla granatu i druge predmete u stanu Klette, članice Frakcije Crvene armije

Ručna bomba i drugi opasni predmeti pronađeni su u pretresima stana u Berlinu u kojem je ove sedmice uhapšena članica Frakcije Crvene armije (RAF) Daniela Klette (65) nakon više od 30 godina skrivanja.

Daniela Klette je uhapšena u ponedjeljak popodne. Iako je mnogo toga o njenom mjestu boravka u proteklih 30 godina ostalo nejasno, ona je očigledno već neko vrijeme živjela u glavnom gradu Njemačke pod lažnim imenom.

Klette je optužena za učešće u nizu pljački između 1999. i 2016. godine, nakon što je Frakcija Crvene armije raspuštena. Ona je osumnjičena za pljačku i pokušaj ubistva zajedno sa još dvojicom osumnjičenih bivših članova grupe koji su i dalje u bijegu - Ernst-Volker Staubom i Burkhardom Garwegom.

Frakcija Crvene armije, koja je nastala iz njemačkih studentskih protesta protiv rata u Vijetnamu, ubila je 34 osobe i ranila stotine.

Grupa je pokrenula nasilnu kampanju protiv onoga što su članovi smatrali američkim imperijalizmom i kapitalističkim ugnjetavanjem radnika. Proglasila se raspuštenom 1998.

U srijedu navečer policija je evakuisala sedmospratnicu i zatvorila ulicu u gradskoj četvrti Kreuzberg jer su iznijeli granatu i druge neutvrđene predmete. U četvrtak rano ujutro berlinska policija napisala je na društvenoj mreži X da je njihov posao završen i da se stanovnici mogu vratiti.

Slučaj u kojem je Klette uhapšena pokriva samo pljačke nakon raspuštanja grupe, za koje vlasti vjeruju da je trebalo da finansiraju živote trojice osumnjičenih u podzemlju, a ne da budu politički motivisane.

federalna.ba/AA

 
Njemačka Crvena armija hapšenje
Italija zlostavljanja hapšenje
0 22.04.2024 15:19
Julian Nagelsmann Njemačka
0 19.04.2024 12:12
Njemačka Rusija špijuniranje
0 18.04.2024 10:11
Njemačka racija krijumčarenje ljudi
0 17.04.2024 14:00