Njemačka policija očekuje masovne proteste tokom samita čelnika G-7
(Izvor: Arhiva)

Njemačka policija očekuje masovne proteste tokom samita čelnika G-7

Očekuje se da se deseci hiljada demonstranata okupe u Muenchenu u subotu dok Grupa sedam vodećih svjetskih ekonomskih sila održava redovni godišnji sastanak u bavarskim Alpima u Njemačkoj, koja drži rotirajuću poziciju predsjedavajućeg G-7 u ovoj godini.

Policija očekuje najmanje 20.000 demonstranata u bavarskom gradu, javila je njemačka novinska agencija dpa. Petnaest grupa kritičnih prema globalizaciji, od Attaca do ekološke organizacije WWF, učestvovat će u demonstracijama. Njihovi šaroliki zahtjevi protežu se od faznog izbacivanja fosilnih goriva iz upotrebe, zaštite različitosti životinja i biljaka, socijalne pravde na planeti i pojačane borbe protiv gladi.

Očekuje se da čelnici G-7 – iz Sjedinjenih Držva, Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije i Japana – počnu pristizati u Njemačku u popodnevnim satima, i bavit će se temama kao što su ruski rat u Ukrajini, klimatske promjene, energetika i pomaljajuća kriza s hranom.

- Ruski brutalni rat također ima posljedice ovdje - izjavio je njemački kancelar Olaf Scholz u svom video podcastu u subotu, misleći na rastuće cijene namirnica, gasa i drugih energenata.

Kancelar je saopćio da će čelnici G-7 raspravljati o ttrenutnoj situacijii da će istovremeno osigurati “da zaustavimo klimatske promjene izazvane ljudskom rukom”.

Samit G-7 održat će se u bavarskom mjestu Elmau od nedjelje do utorka, Nakon završetka sastanka, čelnici 30 zemalja članica NATO saveza potom će se okupiti na svom godišnjem samitu, koji će se održati u srijedu i u četvrtak u Madridu.

Ukupno oko 18.000 policajaca razmješteno je oko mjesta održavanja samita i eventualnih protesta, prenosi AP.

federalna.ba/Fena

Njemačka G7 protesti
Mađarska Njemačka projekti Milorad Dodik Victor Orban
0 02.10.2023 19:25
Njemačka fudbal nogomet Bundesliga
0 30.09.2023 18:16
Izrael Njemačka hipersonični raketni sistem
0 28.09.2023 15:26
Njemačka Zabrana desničari
0 27.09.2023 09:24