Njemačka: Otvoren drugi LNG terminal

Njemačka: Otvoren drugi LNG terminal

Drugi njemački terminal za tečni prirodni gas (LNG) u subotu je zvanično počeo sa radom u gradu Lubminu na Baltičkom moru, a početak rada ozvaničio je njemački kancelar Olaf Scholz, javila je privatna televizija n-tv.

Olaf Scholz se uvjerio da su operateri dobili potrebnu dozvolu, a zatim je posjetio plutajući terminal, jer se gas već dovodi u sklopu probnog rada.

Novi terminal će dovoditi do 5,2 milijarde kubnih metara prirodnog gasa godišnje, prvenstveno u istočnu Njemačku.

Ovo je drugi njemački LNG terminal koji sada radi, nakon prošlomjesečnog otvaranja terminala u sjevernom lučkom gradu Wilhlemshavenu.

"Drago nam je što danas činimo još jedan korak ka energetskoj bezbjednosti u Njemačkoj", rekla je Manuela Schwesig, premijerka države Meklenburg-Zapadna Pomeranija.

Uskoro bi trebao biti otvoren još jedan terminal u sjevernom gradu Brunsbuttel.

LNG se isporučuje brodovima iz nekoliko svjetskih regiona, pretvara se u gas i dovodi u gasnu mrežu.

Nakon što je Moskva pokrenula rat protiv Ukrajine u februaru prošle godine, Njemačka je brzo odlučila izgraditi LNG infrastrukturu da bi svoje snabdijevanje energijom učinila nezavisnim od gasovoda iz Rusije.

Njemačka planira imati ukupno pet LNG terminala do kraja godine sa uvoznim kapacitetom od preko 30 milijardi kubnih metara gasa.

Prema njemačkoj vladi, planirani LNG terminali mogu zadovoljiti trećinu potreba zemlje za prirodnim gasom.

Vlada Njemačke pokušava diverzifikovati svoje izvore sanbdijevanja prirodnim gasom kupovinom više gasa iz Norveške i povećanjem uvoza gasovodima iz Belgije i Holandije.

Do početka rata u Ukrajini Rusija je isporučivala 55 posto prirodnog gasa potrebnog Njemačkoj.

Njemačka ne uvozi gas iz Rusije od eksplozija na gasovodima Sjeverni tok u septembru prošle godine.

federalna.ba/AA

Njemačka gas LNG terminal