Njemačka i Belgija ne podržavaju brzo pristupanje Ukrajine EU
(Izvor: EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

Njemačka i Belgija ne podržavaju brzo pristupanje Ukrajine EU

Njemačka i Belgija nastaviće pružati vojnu podršku Ukrajini i raditi na uvođenju novih sankcija Rusiji, izjavio je u utorak njemački kancelar Olaf Scholz.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu s belgijskim premijerom Alexanderom De Crooom, Scholz je ponovio poziv ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da odmah prekine sve borbene operacije i povuče ruske trupe iz Ukrajine.

“Slažemo se s Alexanderom De Crooom da trebamo učiniti sve da podržimo Ukrajinu, uključujući isporuku oružja. A što se tiče sankcija, spremni smo da uvedemo dalje mjere”, rekao je Scholz.

Njemački kancelar je izrazio podršku bližim vezama između Evropske unije (EU) i Ukrajine, ali nije podržao brzo članstvo Kijeva u Uniji.

Podsjećajući na ideju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o uspostavljanju 'Evropske političke zajednice', koja bi uključivala Ukrajinu i zemlje koje nisu članice EU, Scholz je rekao da su mogući "novi oblici partnerstva".

“Ukrajina je dio evropske porodice”, naglasio je Szholz i rekao da takva partnerstva mogu biti korisna za zbližavanje demokratskih zemalja Evrope.

De Croo je također podržao Scholzov stav i kazao da je članstvo u EU dug, administrativni proces, koji bi lako mogao potrajati više od deset godina i mogao bi biti frustrirajući za Ukrajinu.

On je podvukao da postoje i drugi načini za jačanje bližih veza između EU i Ukrajine.

“Ovo su dvije različite stvari. To je nešto drugo od procesa proširenja. Jedno ne isključuje drugo, ali ni jedno ne mora biti povezano s drugim”, rekao je belgijski premijer.

federalna.ba/AA

Njemačka Belgija Olaf Scholz Ukrajina
Boršč supa Ukrajina UNESCO popis ugrožene baštine
0 01.07.2022 19:27
Ukrajina EU Ursula von der Leyen
0 01.07.2022 13:15
Odesa Ukrajina napad
0 01.07.2022 08:11
Volodymyr Zelensky Ukrajina izvoz struje
0 01.07.2022 07:38
Olaf Scholz Njemačka Rusija Ukrajina NATO Evropa
0 30.06.2022 21:13
Ukrajina Sirija
0 30.06.2022 17:15