Nizozemski mediji - Mađarska odustala od protivljenja kandidaturi Marka Ruttea za novog čelnika NATO
(Izvor: Fena/Arhiva)

Nizozemski mediji - Mađarska odustala od protivljenja kandidaturi Marka Ruttea za novog čelnika NATO

Mađarska je odustala od protivljenja kandidaturi Marka Ruttea za narednog generalnog sekretara NATO-a, javili su u utorak nizozemski mediji, nakon što su se odlazeći nizozemski premijer i njegov mađarski kolega sastali na marginama sastanka čelnika EU u Bruxellesu.

Pozivajući se na izvore, nizozemski mediji NOS i RTL javili su da mađarski premijer Viktor Orban nije ponovio svoj zahtjev za izvinjenje od Ruttea za ono što je Orban prošlog mjeseca opisao kao "problematična" mišljenja o Mađarskoj.

Izvinjenje je bilo jedan od dva uslova koje je Mađarska postavila za odobravanje Ruttea kao nasljednika Jensa Stoltenberga na čelu NATO-a.

Drugi - garanciju da Mađarska neće morati da obezbjeđuje finansijska sredstva za Ukrajinu ili šalje osoblje u ratom razorenu zemlju - ispunio je prošle sedmice Stoltenberg.

Ove godine su Sjedinjene Države, Britanija, Francuska i Njemačka podržale Ruttea da naslijedi Stoltenberga, koji će u oktobru otići s mjesta čelnika NATO-a.

Turska je u aprilu poručila svojim saveznicima da će također podržati Ruttea. Sada samo Rumunija i Slovačka još nisu dale zeleno svjetlo.

NATO odluke donosi konsenzusom, tako da je svakom od kandidata potrebna podrška 32 saveznika.

Rumunski predsjednik Klaus Iohannis objavio je u martu da se kandiduje za najviši položaj u NATO-a, tvrdeći da je istočnoevropskim državama potrebna bolja zastupljenost u euroatlantskim liderskim ulogama, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

NATO Mađarska