Nizozemci danas izlaze na izbore, EU strahuje od vlade krajnje desnice
(Izvor: Ilustracija/Piroschka Van De Wouw)

Nizozemci danas izlaze na izbore, EU strahuje od vlade krajnje desnice

Nizozemski birači glasaju u srijedu na izuzetno tijesnim izborima za koje istraživanja javnog mnijenja pokazuju da bi se najmanje tri stranke, uključujući i krajnju desnicu, mogle nadati prvom mjestu.

Samo jedno je sigurno - Nizozemska će dobiti prvog novog premijera u duže od decenije nakon što je Mark Rutte podnio ostavku u julu kada se raspala njegova četvrta koaliciona vlada, okončavajući njegov 13-godišnji mandat.

Ograničavanje imigracije - pitanje koje je izazvalo kolaps Rutteove posljednje vlade u julu - ključno je pitanje na glasanju.

U pitanju je i to da li su glasači u jednoj od najprosperitetnijih zemalja Evrope spremni da nastave finansirati klimatsku politiku, kao što je skupo uvođenje vjetroelektrana na moru u jeku rasta troškova života širom kontinenta.

Nijedna stranka nije na putu da osvoji više od 20 posto glasova, a uz kasne ankete koje pokazuju da lider laburista Frans Timmermans i antiislamski političar Geert Wilders ostvaruju pomake, brojni scenariji su mogući.

Rutteov nasljednik na čelu konzervativne Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD), ministrica pravosuđa Dilan Yesilgoz, turski imigrant oštra po pitanju imigracije, nada se da će postati prva premijerka u zemlji.

Ona je, međutim, u izuzetno tijesnoj izbornoj utrci s Wildersom i Timmermansom.

Prvo mjesto za Wildersa moglo bi dovesti Nizozemsku do tvrde desničarske koalicije sa snažnom antiimigracionom linijom. Žestoki antiislamski političar pokušava ublažiti svoj imidž u nadi da bi mogao ući u vladu.

Ako Timmermans bude bolje pozicioniran, to bi moglo skrenuti sljedeću vladu prema centru i većim ulaganjima u klimatsku politiku.

Poslanik Pieter Omtzigt, centrista koji je osnovao vlastitu stranku nakon raskida s demokršćanima, u posljednjim anketama neznatno zaostaje za vodećom trojkom, ali bi također mogao igrati ključnu ulogu.

Predstoje dugotrajni koalicioni pregovori u svakom slučaju, što je sasvim u skladu s nizozemskom tradicijom.

Glasačka mjesta otvorena su od 07.30 i zatvaraju se u 21 sat po lokalnom vremenu kada nacionalni emiter programa NOS objavi svoju prvu izlaznu anketu.

Stranka koja osvoji najviše poslaničkih mjesta tradicionalno preuzima vodstvo u pregovorima i obezbjeđuje premijera, ali ni to nije zagarantirano nizozemskim izbornim sistemom.

S obzirom da je Nizozemska jedna od osnivačica EU, a Rutte ključni akter na samitima EU, njegove kolege iz reda evropskih čelnika također će pažljivo posmatrati izborni ishod jer su stranke na desnici predložile traženje izuzeća od pravila bloka o poljoprivredi i imigraciji.

Koalicija tvrde desnice tražila bi nove strategije za ograničavanje imigracije i ublažila planove za smanjenje stoke i upotrebe đubriva, čemu se poljoprivrednici snažno protive.

Centristička koalicija vjerovatno bi nastavila kontinuiranu izgradnju obnovljive energije, posebno vjetroelektrana u Sjevernom moru, slijedila bi planove za rezanje broja stoke i povećanje socijalne potrošnje, uključujući i povećanje minimalne plaće.

Rutte će ostati na dužnosti dok se nova vlada ne uspostavi, vjerovatno u prvoj polovini 2024.

federalna.ba/Fena

Nizozemska izbori Mark Rutte