Nino Raspudić uslovljava: Ili izborni zakon ili ćemo blokirati EU put

Nino Raspudić uslovljava: Ili izborni zakon ili ćemo blokirati EU put

Zastupnik Mosta u Saboru Republike Hrvatske za Federalni radio je govorio o odnosima BiH i Hrvatske, o Izbornom zakonu, Željku Komšiću, Zoranu Milanoviću, ali i „trećem entitetu.“ Sa Raspudićem razgovarala Jasenka Tica Isović.

Kakvi su trenutni odnosi BiH i Hrvatske?

-Pitanje je što je BiH, ako BiH identificiramo Džaferovićem i Komšićem onda su ti odnosi loši. Ako govorimo o Miloradu Dodiku kao srpskom članu Predsjedništva oni su u jednom segmentu izvrsni, jer je stavio veto na pokušaj spomenutog dvojca da blokiraju izgradnju Pelješkog mosta, ali su izuzetno loši po nekim drugim pitanjima. Nažalost, BiH nema jedinstvenu vanjsku politiku pa ne možemo govoriti o dobrim ili lošim odnosima s BiH već isključivo sa pojedinim segmentima politike u BiH. Ali ono što je sigurno je da je RH prijatelj BiH onako kako je BiH definirana svojim Ustavom, dakle BiH kao država tri ravnopravna konstitutivna naroda da, ali BiH u kojoj će se Hrvati preglasavati i u kojoj će joj drugi birati političke predstavnike ne. Hrvatska to više neće promatrati ćutke.

Šta hoćete reći?

-To znači da već sada Hrvatska kao punopravna članica EU i NATO-a, a na to nas obvezuje i Deklaracija o položaju Hrvata u BiH iz Sabora od prije dvije godine, će kontaktirati sa međunarodnim partnerima i sa Vijećem za provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma kako bi se omogućila jednakopravnost sva tri naroda. Ja se zalažem i za čvršće poteze, a to je da se Željka Komšića proglasi personom non grata kada bi u Hrvatsku došao u funkciji člana Predsjedništva. Već treći put on glasovima Bošnjaka uzurpira poziciju hrvatskog člana Predsjedništva i time bi se dodatno međunarodnim partnerima stavilo doznanja o kakvoj je uzurpaciji riječ.

O kakvoj uzurpaciji pričate? Željko Komšić je izabran po postojećim i važećim zakonima i Ustavu BiH i sve dok se zakon ne promijeni ako se promijeni to će biti tako?

-Zakon je minimum morala. U krhkoj državi kao što je BiH čiji je Ustav Aneks mirovnog sporazuma potrebno je pokazati više morala i obazrivosti. Dio bošnjačke politike je našao rupu u zakonu koju Željko Komšić koristi. Uzmite primjer Kalesije u kojoj živi 35 Hrvata, hrvatski i ostali kandidati za člana Predsjedništva dobiju 32 glasa, a Željko Komšić dobije preko 7 hiljada.

Zašto se selektivni? Uzmite Vi primjer Vareša gdje Bošnjaci izaberu načelnika? Zašto se ne bunite oko tog dijela? To Vam je korektno?

-To je njihovo pravo.

A to jeste pravo? Zašto se to ne problematizira zajedno sa problemom izbora člana Predsjedništva?

-To je razina vlasti gdje glasaju građani, općine, skupštine.

Pa vidite da može i građansko?

-Ne može to tako za Domove naroda, za Predsjedništvo BiH gdje se zastupaju narodi. U Predsjedništvu treba biti predstavnik naroda, a nije dovoljno da je samo nominalno pripadnik naroda niti može da ga bira drugi narod.

Je li kompletna hrvatska politika bez obzira na stranačku pripadnost saglasna da se trebate miješati u pitanje izmjene Izbornog zakona?

-Miješamo se, jer smo sukreator Dejtonskog mirovnog sporazuma. Jeste, saglasna je.

To vam ne daje pravo da se miješate. BiH je suverena država i Hrvati u BiH su ti koji jedini imaju pravo odlučivati o bilo kakvim izmjenama zajedno sa predstavnicima ostala dva naroda i ostalim građanima?

-Dejton nije potpisivao predstavnik Hrvata u BiH već predsjednik RH, predsjednik Srbije i predsjednik Predsjedništva BiH.

Pa eto onda još bolje znate šta ste potpisali, sami ste to potpisali, izbor predstavnika u institucije BiH?

-U BiH imate visokog predstavnika koji se ponaša kao apsolutni suveren i koji može smjenjivati demokratski izabrane predstavnike u tijela BiH. Imate Međunarodnu zajednicu i Ambasadu SAD-a koja je de facto gospodar u BiH, ako se može Erdogan miješati i Amerika koja je jako daleko ne vidim razloga da ni Hrvatska se ne miješa.

Niko se ne smije miješati ni Erdogan ni Amerika ni Hrvatska. To što se miješaju ili pokušavaju miješati ne znači da trebaju, sami ste pričali o političkom moralu, pokažite ga.

-BiH neka prestane raditi po nalozima Ambasade SAD-a.

Valjda znate o čemu pričate, dio ste EU i SAD su partner i Hrvatskoj, valjda znate kako funkcioniraju diplomatski odnosi. Vi predstavljate dio hrvatskog političkog establišmenta. Nedavne izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, a nije ovo prvi put da čujemo, prvi put nas je gospodin Milanović iznenadio, sad smo se i navikli da se njegova retorika promijenila. Zašto?

-Zato što nam smeta politika oličena u nametanju Željka Komšića. Čovjek koji je ispred SDP-a dakle  Zoran Milanović je davao potporu Lagumdžiji i Komšiću na prvim izborima, jer su mislili da će većina Hrvata glasati za Komšića. Ali nije. I on se iznova kandidira. I vi se čudite Milanovićevim riječima. Birati drugom narodu predstavnika nije samo nacionalizam nego šovinizam. Trenutno imamo potpuni konsenzus na hrvatskoj političkoj sceni, a imamo taj paradoks da je Zoran Milanović sad i čvršći u pritisku na promjene Izbornog zakona koji bi jamčio ravnopravnost naroda nego što je to HDZ koji obazrivije gleda šta će reći Brisel, a što Ambsada SAD-a.

Pa eto i vi gledate šta će reći Ambasada SAD-a. Još ste i članica EU. Šta mislite kako će ostale zemlje članice gledati na politiku ucjene Hrvatske prema BiH? Kažete da ćete blokirati EU puta dok se ne izmjeni izborni zakon. Zamislite da neko iz BiH tako postupa. Možda ima i nezadovoljnih Bošnjaka u Hrvatskoj, možda bi i bošnjačka politika štošta kod vas mijenjala pa ne čujete nikakve ucjene ni prijetnje niti ružnu i neprijateljsku retoriku.

-Hrvati su konstitutivan narod i ustavna kategorija u BiH, Hrvati nisu manjina. Ja bih prvi bio koji bi se usprotivio politici bilo kakve bilateralne ucjene Hrvatske spram BiH na EU putu. Međutim, ovdje je riječ o zaštiti temeljenih evropskih vrijednosti.

Gdje još imate konsittutivne narode?

-A gdje još u Evropi imate državu kao što je BiH?

Pa nigdje, to vama izgleda nije jasno. Jeste li vi u Hrvatskoj svjesni naše specifičnosti uopće? Kad se već miješate, zar ne možete ponuditi neki malo drugačiji pristup, a ne samo dodatne podjele, dvije škole pod jednim krovom? Gdje ste to vijdeli u toj civiliziranoj Evropi na čije se vrijednosti pozivate?

-Ja vas uvjeravam da smo i ja i Zoran Milanović puno veći prijatelji BiH, jer branimo njene ustavne temelje od Željka Komšića koji ih ruši.

Opet Željko Komšić. A to da ste veći prijatelji BiH to ne znamo to Vi tvrdite. Mi smo čuli teorije o sapunu i parfemu. Mislite da je to ispravna retorika?

-Ne znam o retorici. Mi govorimo o jednakopravnosti naroda, a iz Sarajeva čujemo da ima pravo jedan narod drugome birati predstavnike.

To niko ne kaže, nego imamo važeće zakone po kojima se biraju predstavnici u insitucije. A znate li kako se mijenjaju zakoni u BiH? U institucijama.

-Znamo mi kako je Inzko mijenjao zakone matematikom. Je li vama normalno da nakon promjene Izbornog zakona i Berrijevih i Petričevih amandmana 24 Hrvata iz Podrinjskog kantona bira jednog predstavnika u Doma naroda jednako kao i 40 000 Hrvata iz Posavskog? Priča o građanskom tamo gdje nije riješeno nacionalno pitanje je maska za nacionalizam.

Pa i vi u Hrvatskoj imate bošnjačku manjinu, pa savršeno žive normalno kao građani. Zašto i mi ne bismo mogli biti građanska država?

-Zato što BiH nije građanska država. Može biti kad se riješi nacionalno pitanje. Mene baš čudi da ti što se zalažu za građansku državu se ne založe za stvaranje trećeg entiteta pa da onda potpuno primjenimo građanski princip.

Morate da shvatite jedno. A to je da je vaše potpuno pravo da imate svoje viđenje kako treba mijenjati Izborni zakon. Ali sve dok se on ne promijeni po volji isključivo politike u BiH vaše je da taj zakon poštujete. Govorite o moralu, a ignorirate Željka Komšića. Čovjek je izbaran po zakonima ove zemlje. Ako mu imate nešto reći onda je valjda civilizirano da se sastanete s njim pa pričate o svemu pa i o Izbornom zakonu.

-Nikad. Za mene je on politički zločinac koji uništava temelje BiH. Prva kandidatura i može proći, druga i treća su svjesno gaženje prava najmalobrojnijeg naroda. Rekao sam, on treba biti proglašen nepoželjnim u Hrvatskoj. Kao političar.

Ne. Njegova kandidatura je u potpunosti u skladu sa postojećim zakonima ove zemlje gospodine Raspudiću. 

-A šta je to on uradio za BiH?

Ne pričamo o o tome. To ćemo mi u BiH da analiziramo. Mi pričamo ovdje o onome što vi namećete, a to je hrvatsko pitanje i Izborni zakon. No, da se maknemo od Željka Komšića. Zašto Hrvati rješenje svih svojih problema svode na HDZ BiH? Nema pluralizma unutar hrvatskog korpusa?

-HDZ je moj najljući politički protivnik u Hrvatskoj. I oni su na zadnjim Lokalnim izborima u BiH podržali svoju sestru stranku HDZ BiH. Mi iz Kluba Mosta smo podržali Hrvatsku republikansku stranku koja je najoštriji kritičar nepotizma i devijacija HDZ-a i još čvršća u odbrani interesa Hrvata u BiH od HDZ-a. Ono što je problem je to što je ovakvim Izbornim zakonom Hrvatima onemogućeno i pravo na pluralizam. I to paradoksalno najviše odgovara HDZ-u BiH, jer Hrvati u BiH u strahu od bošnjačkog preglasavanja se homogeniziraju oko najjače i najorganizitanije opcije, a to je HDZ BiH. Ja sam uvjeren da većina Hrvata u BiH stisnutog nosa bira HDZ iz straha da ne bi bili preglasani. To se mora regulirati izmjenama zakona i tek onda bi se razvio politički pluralizam unutar hrvatskog biračkog tijela.

A jeste li vi svjesni koliko insitucija u BiH na svim razinama pripadaju upravo Hrvatima?

-Ne treba Hrvatima u BiH niko davati nikakvu milost.

Pa nije to milost, to je garantirano pravo pa me čudi ta priča o nejednakosti u insitucijama, ne može se o tome pričati. Pogrešno ste shvatili.

-Može se o tome pričati. Najveći problem je Predsjedništvo i Dom naroda. I ono što se očito sprema za dvije godine, a što smo vidjeli dva puta za vrijeme Alijanse i Platforme gdje se formirala vlast  bez legitimnih političkih predstavnika Hrvata. Sjetite se samo Lijanovića i Pravaša.

Prvi put čujem da Pravaši nisu legitimni Hrvati.

-Oni su bili minorna strančica bez dovoljno glasova.

Pa to je u BiH tako generalno. Zakon je takav da omogućava raznorazna koaliranja stranaka pobjednica sa strankama slabijeg izbornog rezultata. Mi smo toga svjesni, nemojte to svoditi isključivo na hrvatsko pitanje.

-Ovdje nije riječ o strankama. Ponavljam BiH je država tri konstitutivna naroda. A konstitutivan narod je suveren narod. A suveren narod treba sam da bira sebi političke predstavnike. Smatram i ponovit ću da dok se ne promijeni Izborni zakon na način koji jamči svakom narodu da bira sebi predstavnike da Hrvatska treba blokirati EU put BiH.

Nova američka admninistracija- očekujete li promjene u BiH?

-Ništa se tu neće bitno promijeniti. Ta politika ima svoj kontinuitet. To što su se sastali Albrightova, žena od 90 godina i jedan novinar i jedan lobist ne znači ništa.

Kako žena od 90 godina, to je žena koja je obilježila jednu eru američke politike?

-Pa i Stipe Mesić je obilježio eru hrvatske politike pa ga sad možete vidjeti na Sajmu šljive u Gradačcu.

To je do vas u Hrvatskoj što se tako odnosite prema bivšem predsjedniku vlastite države.

-Pa dobro. Pokazali smo što mislimo o njemu tako što je propao na prošlim izborima. građani su pokazali. 

Pa hrvatski građani su pokazali na prošlim izborima da ne žele Kolindu Grabar Kitarović već Zorana Milanovića, pa evo Zoran Milanović sad u političkoj ljubavi sa Andrejom Plenkovićem?

-Nisu najbolji prijatelji, ali o BiH se poptuno slažu i ja se slažem s njima, ali sam bliži Milanoviću, jer se zalažem za čvršće stajalište spram Željka Komšića i pitanja izmjena Izbornog zakona.

federalna.ba/Jasenka Tica Isović

Nino Raspudić Bosna i Hercegovina Europska Unija
Bosna i Hercegovina koronavirus
0 22.04.2021 12:35
Milorad Dodik rat Republika Srpska Bosna i Hercegovina
0 22.04.2021 11:37
zaštićena priroda Evropa Bosna i Hercegovina
0 22.04.2021 10:05
Bosna i Hercegovina koronavirus
0 21.04.2021 12:42
Zoran Mamić kazna Bosna i Hercegovina
0 20.04.2021 14:38
Bosna i Hercegovina koronavirus
0 19.04.2021 12:54