Nikšić, Katić i Lakić: Puna podrška projektima cestovne izgradnje na području Tuzle

Nikšić, Katić i Lakić: Puna podrška projektima cestovne izgradnje na području Tuzle

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, danas su u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu razgovarali o projektima cestovne izgradnje na području Tuzle sa predsjednikom Komisije za saobraćaj i komunikacije Parlamentarne skupštine BiH i državnim zastupnikom Jasminom Imamovićem, dopredsjedavajućim Doma naroda Parlamenta FBiH Slađanom Ilićem, te gradonačelnikom Tuzle Zijadom Lugavićem. 

Sastanku su prisustvovali i direktor JP „Ceste FBiH“ Ljubo Pravdić,  v.d. izvršnog direktora JP „Autoceste FBiH“ za projektovanje i građenje Asmir Dževlan, te direktor JP Vodovod i kanalizacija Tuzla Aid Berbić.

Poseban naglasak stavljen je na prioritetne projekte izgradnje autocesta i brzih cesta na tuzlanskom području, a za koje je Vlada FBiH osigurala sredstva u ovogodišnjem Federalnom budžetu. Prvenstveno je riječ o podršci izgradnji autoceste Orašje-Tuzla, dionica Maoča-Tuzla, Lot 5 Čanići-Tuzla, u dužini od osam kilometara. Također, istaknut je značaj izgradnje „Južne saobraćajnice“ u Tuzli, a sredstva iz Budžeta FBiH su osigurana za prvu fazu dionice Ši Selo-Slavinovići.

Ovom prilikom premijer Nikšić i ministri Katić i Lakić istakli su punu podršku Vlade svim infrastrukturnim projektima, te opredijeljenost za ubrzanje realizacije ovih projekata. Na sastanku je naglašeno da je autocesta Orašje-Tuzla jedan od najvećih prioriteta.

Predstavnici Grada Tuzla istakli su zadovoljstvo odzivom građana na poziv za otkup zemljišta na dionici Lota 5 Tuzla-Maoča, te kazali da se uskoro očekuje objavljivanju tendera za ovu dionicu. Iz „Autocasta FBiH“ pojasnili su da je izrada projektno-tehničke dokumentacije glavnog projekta autoceste Orašje-Tuzla u završnoj fazi, te najavili da će ovo preduzeće tendersku dokumentaciju za izvođenje radova pripremiti za raspisivanje već u augustu ove godine. Također, na sastanku je izražena intencija da petlja Šićki Brod postane interregionalno čvorište, odnosno spoj brze ceste Doboj-Gračanica-Lukavac-Šićki Brod-Kalesija-Zvornik i autoceste Orašje-Tuzla.

Kada je riječ o projektima koje provode „Ceste FBiH“, Vlada Federacije finansijski podržava i eksproprijaciju, građenje i nadzor projekta izgradnje kružnog toka Mlake, na cesti M18, dionica Šićki Brod 3-Ivinice 1. Danas je istaknut i značaj okončanja radova na priključenju petlje Šićki Brod prema Termoelektrani, kao i uređenju kružnog toka kod Siporeksa, te reparaciji kompletne „Južne saobraćajnice“.

Razgovaralo se i o prioritetnim projektima čiji su implementator „Ceste FBiH“, a tiču se rekonstrukcije mosta na rijeci Solina kod Brčanske Malte u Tuzli, trotoara u naselju Ljubače gdje je u toku izrada glavnog projekta, zatim završetka Kružnog toka Lipnica za koji je raspisan tender za odabir izvođača radova, kao i regulacije raskrnice Brčanska Malta. Dogovoren je naredni sastanak na nivou predstavnika Grada Tuzla i „Cesta FBiH“.

Gradonačelnik Lugavić zahvalio je premijeru Nikšiću i resornim ministrima na, kako je istakao, do sada najvećoj podršci Gradu Tuzli iz Budžeta FBiH. Naglašeno je da je to potvrda postojanja razumijevanja i opredijeljenosti Vlade FBiH za sve značajne projekte koji se realiziraju s ciljem unapređenja kvalitete života građana.

federalna.ba/Fena

Tuzla