Nikki Haley napisala poruku "dovršite ih" na izraelskoj granati
(Izvor: X)

Nikki Haley napisala poruku "dovršite ih" na izraelskoj granati

Bivša kandidatkinja unutar Republikanske partije u utrci za kandidata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Nikki Haley, prilikom posjete Izraelu, na jednoj od granata je napisala poruku "dovršite ih".

Nekoliko fotografija Haley prilikom posjete sjevernom dijelu Izraela objavio je bivši izraelski ambasador u Ujedinjenim nacijama (UN) Danny Danon putem društvenih mreža.

U objavi se vidi kako Halley, inače bivša američka ambasadorica pri UN-u, na granati ispisuje poruku "dovršite ih".

Haley, inače poznata po bezrezervnoj podršci Izraelu, više nije u utrci za predsjedničke izbore ove godine, nakon što nije dobila dovoljnu podršku republikanaca, u odnosu na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Od početka izraelskih napada 7. oktobra prošle godine više od 36.100 Palestinaca ubijeno je u Gazi, uglavnom žena i djece, uništen je veći dio infrastrukture, a napadi i izraelske blokade doveli su do humanitarne katastrofe.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

federalna.ba/AA

Nikki Haley SAD Izrael