Nije priznat novi svjetski rekord na 400 metara u dvorani
(Izvor: Instagram)

Nije priznat novi svjetski rekord na 400 metara u dvorani

Svjetski rekord u trci na 400 metara u dvorani koji je postavio Kanađanin Christopher Morales Williams tokom univerzitetskog takmičenja u SAD neće biti odobren zbog problema sa propisima koji se odnose na startne blokove. Ovaj 19-godišnji student sa Univerziteta Georgije u SAD pobijedio je u subotu u Fayettevilleu u saveznoj državi Arkanzas s vremenom 44,49 sekunde čime je postavio novi svjetski rekord, ali je Udruženje atletskih i kros trenera SAD danas ukazalo da to vrijeme ne može da bude priznato kao novi svjetski rekord.

Prema izvještaju objavljenom danas, startni blokovi korišteni za subotnju trku nisu bili u skladu sa propisima Međunarodne atletske federacije. Po tom propisu, blokovi moraju da budu povezani sa "start informacionim sistemom" Međunarodne atletske federacije koji prati vrijeme reagovanja.

Svjetski rekord tako ostaje u vlasništvu američkog sprintera Michaela Normana koji je u martu 2018. godine tokom univerzitetskog prvenstva u Teksasu ovu dionicu istrčao za 44,52 sekunde.

federalna.ba/Beta

rekord atletika