videoprilog Mirele Čanović (Federacija danas)

Ni pandemija nije zaustavila razvoj poslovnih zona u Živinicama

Grad Živinice je za nepune dvije i po godine u razvoj gradskih poslovnih zona, a ima ih za sada tri, uložio oko 70 miliona maraka. Ni aktuelna pandemija nije zaustavila njihov razvoj i interes investitora, tako da je u toku gradnja dvije velike fabrike, a vode pregovore i sa njemačkom kompanijom koja je Živinice prepoznala kao poželjno poslovno okruženje. U posljednje četiri godine u poslovnim zonama u Živinicama zaposleno je više od 1.600 osoba u oko 420 kompanija.

"Imali smo prihod od obrta negdje oko 730 miliona, imali smo prihod od izvoza 117 miliona i kada smo to analitički obradili, vidjeli smo da za 4 godine smo kroz ovakav pristup radu za duplo uvećali sve parametre grada Živinice”, kaže Samir Kamenjaković gradonačelnik Živinica.

Tome je u velikoj mjeri doprinijelo i formiranje gradskog Centra za biznis te pojednostavljenje procedura. Tako da recimo samo za dva sata, a po potrebi i brže, u Živinicama možete dobiti dozvolu za pokretanje obrta, a za 72 građevinske i urbanističke dozvole.

“Svaki privatni poduzetnik na ovom mjestu može da dobije sve one informacije koje su mu potrebne, svu pomoć u registraciji svog biznisa, kako za regsitraciju preduzeća, tako za sve one dozvole koje su neophodne da bi započeo rad”, ističe Indira Džeko, pomoćnica gradonačelnika Živinica.

Rezulat takvog rada je veliki interes privrednika koji nije umanjen ni u doba pandemije. U novoj poslovnoj zoni Ciljuge 2, uskoro bi trebala nići fabrika poliuretanskih panela koja će upošljavati 60-ak radnika.

“Vrijednost investicije je negdje oko 15 miliona maraka, mi smo već izvršili pripreme za izgradnju hale, projekat je već završen, potpisali smo ugovore, tako da planiramo da do kraja 2021. da završimo investiciju i već na startu 2022. započnemo proizvodnju”, pojašnjava Mirza Selimović, predstavnik firme Disk Živinice.

Uporedo sa razvojem novih industrijskih zona, gradska vlast nastoji unaprijediti poslovanje i u već postojećim, kao što je zona Maline, koja je formirana prije 15-ak godina. U toku je izrada vodovodne mreže, a u suradnji sa Vladom FBiH trebao bi biti riješen i problem kanalizacije.

“Nije rađena po nekim novim aršinima i uzusima, kako to struka kaže. U poslovnoj zoni Maline posluje po našoj procjeni nekih 65% privrednih subjekata Živinica, a još uvijek nije privedena namjeni”, kaže Safet Dervišević, privrednik iz Živinica.

U Gradskoj upravi kažu da im je krajnji cilj da kroz poslovne zone podrže osnivanje što većeg broja malih i srednjih preduzeća te da Živinice promoviraju kao grad velikih investicijskih mogućnosti i zdravog poslovnog okruženja sa razvijenim partnerstvom realnog i javnog sektora.

federalna.ba

Živinice poslovne zone djeca sa poteškoćama u razvoju
Živinice umjetna stijena penjanje
0 22.09.2021 13:39
djeca sa poteškoćama u razvoju IPA program
0 17.09.2021 19:56
Živinice Terminali FBiH Operator Terminali FBiH
0 15.09.2021 17:22
asistenti u nastavi djeca sa poteškoćama u razvoju HNK nastava
0 12.09.2021 20:34