videoprilog Nađe Ridžić (Federacija danas)

Ni deset godina od izgradnje gasovoda Zenica – Travnik gasa nema

Gasovod Zenica – Travnik, koji je koštao nešto više od 21 milion eura, od čega je blizu 17 miliona zaduženje kod Evropske banke za obnovu i razvoj, završen je u oktobru 2013. godine. Iako je planirano da bude samo prva faza projekta Južne gasne interkonekcije BiH-RH, čijim bi završetkom bila prekinuta ovisnost naše zemlje od ruskog gasa, on, nažalost, ni deset godina poslije nije u upotrebi. Upotrebna dozvola za gasovod, kojim se bavi i Tužilaštvo KS-a, kažu u BH-gasu, čeka okončanje arbitražnog postupka. I dok više od 40 miliona maraka leži pod zemljom, gas je Srednjoj Bosni i dalje na čekanju.

Za nekoliko mjeseci punih će deset godina otkako je završen gasovod, čiji je svaki kilometar, a ukupno ih je četrdeset, koštao nešto više od milion maraka. Umjesto da ovaj strateški projekt osigura gasifikaciju Srednjobosanskog kantona te nastavak druge faze, gasovod - zbog kojeg se investitor i izvođači radova međusobno optužuju i spore - još je bez upotrebne dozvole. Je li moglo i moralo drugačije?

„Mislim da je odgovor na to pitanje jednostavan i nema logike i mislim da je davno trebalo završiti sve ovo. Mi imamo položene cijevi već deset godina i nemamo završen tehnički prijem“, kaže ministar privrede SBK-a Nisvet Hrnjić (SDA).

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović (SDA) isitče kako nikad nije urađena kvalitetna analiza tržišta, koliko su ljudi zainteresovani, koliko bi bilo potrošača, o kakvom projektu se radi: “S te strane imam i ja hiljadu upitnika iznad glave. Dakle, neko je doveo gas, doveo cijevi - ali ne znam šta iza svega toga stoji“.

Apsurdnost stanja projekta za koji se kod Evropske banke za razvoj podiglo kreditnih oko 17 miliona eura, najbolje potvrđuje činjenica da će on biti otplaćen naredne godine, a još nije ni tehnički primljen. Treba li onda čuditi što kasni i sekundarna distributivna mreža koja je u nadležnoosti kantona, a koji je trentno u fazi anketiranja općina o modelu koji će odabrati.

„Izgradnja distributivne mreže i dodjela koncesija za korištenje gasa je sada predmet koji je pred nama“, napominje ministar Hrnjić.

Međutim, dosadašnje iskustvo, po kojem konkursi za izgradnju sekundarne distributivne mreže nisu izazvali interes, ne ulijeva nadu da će i ovaj put biti drugačije. Dok se čeka na izjašnjenje Općine Travnik, čiji prvi čovjek kaže da je prioritet osigurati prelazak daljinskog grijanja sa uglja na gas, a potom ispitivanje interesa privrednika i vlasnika privatnih stambenih objekata za korištenje gasa te Viteza,Busovače i Novog Travnika, u općini Kiseljak su otišli najdalje.

„Mi smo prošle godine donijeli odluku da će koncesionar, odnosno isporučitelj i distributer gasa na području općine Kiseljak biti naše JKP jer je teško naći privatnog koncesionara koji će sve ugovore iz dodijeljene koncesije ispoštovati - imali smo to jedno loše iskustvo“, tvrdi načelnik Općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak (HDZ BiH).

U Kiseljaku je dodjela koncesija u završnoj fazi i izgradnja distributivne gasne mreže, kažu, počet će u ovoj godini. Nažalost, u ostalim općinama ovaj proces još je na početku. I dok se čeka tehnički prijem davno zavšenog gasovoda, a potom i dobijanje upotrebne dozvole, zapelo je i na projektu Južne gasne interkonekcije koji nastoje etnički razdvojiti. Ali ne zbog građana, nego zbog novca koji je ovdje uvijek jedini motiv i za podjele i za dogovor.

federalna.ba

gasovod plinovod Zenica Travnik