Nezdrav zrak u SBK-u, priliv pacijenata s respiratornim oboljenjima

Magla, smog, ali i visoke temperature nespecifične za ovo doba godine, donose brojne probleme, posebno osjetljivim grupama. Prema mjerenjima kvaliteta, uz već poznate industrijske zagađivače, zrak je i u Travniku u kategoriji nezdrav. Pokazuju to, uz mjerne stanice, i podaci lokalnih domova zdravlja, u kojima je posljednjih dana, povećan priliv pacijenata sa respiratornim oboljenjima - najčešće je to otežano disanje i kašalj. Posebno su ugrožena djeca i hronični bolesnici.

„Ima dosta djece koja je prehlađena, povećan je broj djece oboljele od gripe, djece koja imaju problema sa hroničnim bronhitisima, opstruktivnim bolestima, pogotovo ovdje, u području gdje je magla. Djeca baš teško dišu“, navodi dr. Željka Ujević, specijalista porodične medicine Doma zdravlja Vitez.

Broj oboljelih donedavno je bio i jedini pokazatelj zagađenosti zraka, jer na području Srednjobosanskog kantona, osim one u Jajcu, nije bilo mjernih stanica. Međutim, nedavno postavljena stanica u Travniku, prema podacima nevladine organizacije Eko-akcija, posljednjih dana pokazuje zagađen zrak, a koji prema indeksu kvalitete, prelazi 150. No, pravo stanje koje se do sada dalo samo naslutiti, decenijama je vidjljivo i golim okom u ovoj kotlini, kažu stanovnici Viteza.

Uz reduciranje boravka na otvorenom, struka preporučuje više aktivnosti na planinama, te adekvatnu zaštitu i prevenciju.

„Preporučujemo smanjen izlazak, naročito kad se vidi da je zagađen zrak, kad se vidi da je magla i smog. U težim slučajevima da se obavezno jave ljekaru“, ističe dr. Sabina Tabaković, specijalista medicine rada i sporta Doma zdravlja Travnik.

Među vodećim uzročnicima zagađenosti zraka u Travniku su, uz saobraćaj, u zimskom periodu i različite metode grijanja, među kojima u daljinskom sistemu dominira ugalj. Dobra strana je blizina Vlašića, na kome se može otići po dozu svježeg zraka, ali i najavljena promjena vremena od naredne sedmice.

federalna.ba

Travnik Vitez zrak vazduh zagađenje vazduha zagađenje zraka aerozagađenje zagađenje
Travnik Fashion Weekend Travnik
0 12.05.2024 16:56
Srednjobosanski kanton Travnik ekološka akcija
0 10.05.2024 13:23
Novi Divan Travnik
0 30.04.2024 19:01
7. korpus Armija Republike BiH Travnik
0 11.04.2024 23:44