videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Nezadovoljni zadovoljni u Narodnom frontu?

Jelena Trivić je i zvanično promovisala novu stranku. U Banjaluci je održana Osnivačka skupština Narodnog fronta. Kaže, sada su oštra opozicija, a cilj je rušenje nenarodnog režima u Republici Srpskoj. Bivši saborci ljuti, dok u vladajućim strankama likuju. Naime, Trivić je oko sebe uglavnom okupila nezadovoljne kadrove opozicionih stranaka.

Mjeseci tihovanja i priprema, uz tek povremene najave i kontrolisane medijske istupe. Jelena Trivić i zvanično je predstavila Narodni front, stranku koja već ima tri poslanika u NSRS-u i odbornike u 13 lokalnih zajednica.

„Ovo nije koncept koji će biti vječna opozicija. Ovo je koncept koji će biti pobjednička priča za RS. Mi smo spremni, imamo znanje, energiju, viziju, želju da preuzmemo odgovornost i budemo na ključnim pozicijama u RS-u“, poručila je Trivić.

A najveći broj tih ljudi koje je predstavila bili su članovi drugih opozicionih stranaka. Preletanje SDS-ovog poslanika Aleksandra Trninića u Narodni front dojučerašjni partijski drugovi smatraju pređenom crvenom linijom.

„Napraviti političku partiju kao simbiozu političkih nezadovoljnika iz različitih političkih partija koji nisu ostvarili svoje lične ambicije, koje su često u potpunom neskladu sa njihovim objektivnim sposobnostima i očekivati da oni budu snaga koja će promijeniti ovu nakaradnu vlast u RS-u je naivnost i potpuna zabluda“, izjavio je Milan Miličević, v.d. predsjednika SDS.

Slično misle i u PDP-u, stranci gdje je Jelena Trivić bila potpredsjednica do unazad nekoliko mjeseci. Zbog toga je izostala i najavljena podrška, kao i prisustvo predstavnika ostalih opozicionih stranaka osnivačkoj skupštini.

„Šta vi sad očekujete, da dođu Miličević i Borenović i pozovu sve članove svojih stranka i da se to smatra uspjehom opozicije. Ja sam čuo da neko kaže i termin da to djeluje kao autootpad“, rekao je Draško Stanivuković, potpredsjednik Gradskog odbora PDP Banjaluka.

Dok su bivši stranački, ali i koalicioni partneri nezadovoljni nastupom Jelene Trivić, drugima je sumnjiv izvor finansiranja stranke koju je osnovala. Tako će ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, kaže, pisati MUP-u RS-a da izvrši provjere.

Prema njegovim riječima, apsurd je da je stranka Trivićeve blizu formiranja kluba poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, iako nema osnovan nijedan opštinski ili gradski odbor.

U SNSD-u zadovoljni postupcima Jelene Trivić. Prema riječima Milorada Dodika, zahvalan joj je za sve što radi, a njenu stranku uporedio sa partijom Željka Komšića.

„Interesantno će biti kako će oni zajedno nastupati kao opozicija“, rekao je Dodik.

Kaže Dodik da će preletanje članova partija neminovno dovesti do unutrašnjih tenzija, ali da niko od članova SNSD-a, bar onih vidljivih, nije otišao u stranku Jelene Trivić. Dodaje, da ako ipak ima takvih, nek slobodno idu jer će mu tako pomoći da se riješi eventualnog balasta u SNSD-u.

federalna.ba

Narodni front Jelena Trivić
Jelena Trivić Dnevnik D
0 21.09.2023 21:12
Milorad Dodik Jelena Trivić Narodni front
0 15.08.2023 20:35
Draško Stanivuković Jelena Trivić Vlado Đajić Banja Luka
0 08.08.2023 21:11