Nezadovoljne fudbalerke iz španske lige štrajkuju
(Izvor: BBC/Getty Images)

Nezadovoljne fudbalerke iz španske lige štrajkuju

Fudbalerke iz najjače španske lige počele su štrajk nezadovoljne platama i uslovima rada. Nova sezona u Ligi F trebalo je da počne u petak, ali su se fudbalerke odlučile na štrajk i neće igrati u prva dva kola, pošto, kako su navele, nisu uspjele da postignu pošten dogovor sa Savezom, prenio je BBC.

Pregovori su počeli prije godinu dana kada je Liga F postala profesionalna, ali su čelnici lige rekli da bi zahtjevi fudbalerki mogli da dovedu do ekonomskog neuspjeha.

Prošle sezone minimalna plata postavljena je na 16.000 eura, ali fudbalerke traže da to bude 25.000 eura za ovu sezonu, a da naredne sezone poraste do 30.000 eura.

"Cilj je da ostvarimo napredak u ovim pregovorima, da se postigne fer i dostojanstven tretman za fudbalerke i da se riješi i smanji postojeći jaz u platama", navelo je Udruženje španskih fudbalera.

Čelnici lige saopštili su da je fudbalerkama ponuđena minimalna plata od 25.000 eura za naredne tri sezone, pomoć u brizi o djeci, finansijska pomoć za studiranje i mnogo toga drugog, ali da su ti prijedlozi odbijeni.

Utakmice prvog kola trebalo je da se igraju od 8. do 10. septembra, a drugog kola od 15. do 17. septembra.

Prošle sezone je kasnio početak takmičenja u ligi pošto su sudije štrajkovale tražeći veće plate i bolje uslove rada.

federalna.ba/Beta

Liga F štrajk