Neuspješni razgovori Borisa Johnsona sa predstavnicima energetskih kompanija
(Izvor: EPA-EFE/TOLGA AKMEN)

Neuspješni razgovori Borisa Johnsona sa predstavnicima energetskih kompanija

Današnji pokušaj premijera Velike Britanije Borisa Johnsona da ubijedi predstavnike energetskih kompanija da pomognu građanima da se izbore sa rastućim cijenama gasa i struje, nije uspio. Johnson, koji odbrojava posljednje nedjelje na mjestu premijera, pridružio se šefu Trezora Nadhimu Zahaviju na sastanku sa kompanijama, među kojima su Scottish Power, EDF i Centrica.

On je rekao da će vlada "nastaviti da apeluje na sektor električne energije da nastavi da radi na način na koji može da ublaži pritisak na troškove života i da više ulaže u britansku energetsku bezbjednost", ali da ozbiljnije mjere ostavlja u naslijeđe budućem premijeru.

Računi za energiju širom sveta porasli su ove godine jer je rat u Ukrajini poremetio globalne zalihe nafte i gasa. Problem je posebno akutan u Velikoj Britaniji, gdje su računi koje ljudi plaćaju regulisani ograničenjem cijena koje je odredio regulator i vezani su za veleprodajne cijene.

Prosječan račun domaćinstva za gorivo u Velikoj Britaniji porastao je za više od 50 posto ove godine, a još jedno povećanje očekuje se u oktobru. Snabdjevači energentima kažu da poskupljenja nisu njihova krivica već globalne cijene.

federalna.ba/Beta

Velika Britanija Boris Johnson energija cijene
MMF kritika Velika Britanija
0 28.09.2022 09:16
cijene Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 24.09.2022 22:09
Velika Britanija Charles III monarhija
0 19.09.2022 20:03
sahrana Velika Britanija Kraljica Elizabeta
0 18.09.2022 22:14