Sjeverna Koreja izvela neuspjeli pokušaj lansiranja špijunskog satelita
(Izvor: Getty Images)

Sjeverna Koreja izvela neuspjeli pokušaj lansiranja špijunskog satelita

Pokušaj Sjeverne Koreje da pošalje svoj prvi špijunski satelit u svemir nije uspio, saopšteno je danas iz Pyongyanga. Sjeverna Koreja je poslije neuobičajeno brzog priznanja o neuspjehu lansiranja satelita, saopštila da će izvesti drugo lansiranje kada sazna šta se dogodilo sa polijetanjem rakete, navodi agencija AP.

To nagovještava da sjevernokorejski vođa Kim Jong Un ostaje odlučan da proširi arsenal oružja da bi izvršio dodatni pritisak na Vašington i Seul, dok je diplomatija u zastoju. Nova raketa Cholima-1, koja je nosila satelit Maligyong-1, lansirana je u 6.37 jutros sa sjevernokorejskog poligona Sohae, na sjeverozapadu zemlje. Raketa se srušila kod zapadne obale Korejskog poluostrva pošto je izgubila snagu poslije odvajanja prvog i drugog dijela, javila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Kako je navedeno, sjevernokorejska svemirska agencija će ispitati defekte otkrivene lansiranjem i preduzeti hitne mjere da ih prevaziđe i sprovede drugo lansiranje što je prije moguće. Sjevernokorejsko lansiranje satelita predstavlja kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN koje zabranjuju zemlji da sprovede bilo kakvo lansiranje zasnovano na balističkoj tehnologiji.

Posmatrači kažu da su ranija sjevernokorejska lansiranja satelita pomogla zemlji da poboljša svoju tehnologiju raketa sa dugim dometom, mada je ovo posljednje lansiranje najvjerovatnije bilo usmjereno na postavljanju špijunskog satelita. Sjeverna Koreja je već pokazala da bi njene rakete mogle da pogode američko kopno. Ona ima višegodišnje iskustvo testiranja interkontinentalnih balističkih raketa.

Današnje neuspjelo lansiranje izazvalo je kratkotrajna upozorenja na evakuaciju u Južnoj Koreji i Japanu. Južnokorejska vojska saopštila je da je podigla vojnu gotovost u saradnji sa SAD a Japan je naveo da je spreman da odgovori na svaku hitnu situaciju.

Južnokorejska vojska saopštila je da je raketa imala "abnormlan let" prije nego što je pala u vodu. Japanski zvaničnik Hirokazu Macuno rekao je novinarima da se vjeruje da "nikakav predmet" nije stigao u svemir.

Portparol američkog Nacionalnog savjeta za bezbjednost Adam Hodge rekao je da Washington oštro osuđuje sjevernokorejsko lansiranje zato što koristi zabranjuju tehnologiju balističkih raketa, podiže tenzije i reskira da destabilizuje region i šire. 

Hodge je rekao da SAD pozivaju Sjevernu Koreju da se vrati pregovorima i prekine svoje provokativno djelovanje. Rekao je da će SAD preduzeti sve potrebne mjere da osiguraju bezbjednost Amerike i odbranu Južne Koreje i Japana. 

federalna.ba/Beta

Sjeverna Koreja špijunski satelit svemir
Travis King Sjeverna Koreja
0 27.09.2023 17:15
Svijet Rusija Sjeverna Koreja
0 15.09.2023 18:53
Sjeverna Koreja podmornica nuklearno postrojenje
0 08.09.2023 12:17
Jake Sullivan Sjeverna Koreja Rusija oružje
0 06.09.2023 10:20
Sjeverna Koreja nuklearni napad
0 03.09.2023 09:07
Sjeverna Koreja
0 02.09.2023 09:06