Netanyahu razgovarao o unapređenju odnosa sa Saudijskom Arabijom sa savjetnikom iz Bijele kuće
(Izvor: GPO)

Netanyahu razgovarao o unapređenju odnosa sa Saudijskom Arabijom sa savjetnikom iz Bijele kuće

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, ugostivši u četvrtak prvog visokog člana administracije američkog predsjednika Joea Bidena, rekao je da su razgovarali o izgledima za diplomatski napredak između Izraela i Saudijske Arabije, prenosi Reuters.

Savjetnik iz Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je također čuo stav Palestinaca da su njihove nade u postizanje državnosti - uslov Rijada za normalizaciju odnosa s Izraelom - direktno ugrožene izraelskim aktivnostima.

Netanyahu, koji se prošlog mjeseca vratio na najviši položaj u državi u šestom mandatu, obećao je da će uspostaviti veze sa Saudijskom Arabijom koje bi zaokružile sporazume o normalizaciji koje je potpisao s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom 2020. godine pod imenom "Abrahamski sporazum".

U saopćenju Netanyahuovog ureda navodi se da su on i Sullivan razgovarali o Iranu, kao i o "sljedećim koracima za produbljivanje Abrahamskog sporazuma i proširenje kruga mira, s naglaskom na diplomatski napredak sa Saudijskom Arabijom".

Nakon njihovih razgovora uslijedio je virtuelni sastanak između Sullivana i njegovih kolega iz Izraela, Emirata i Bahreina.

Oni su razgovarali o saradnji u oblastima kao što su nove tehnologije, regionalna sigurnost i trgovina, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Izrael i saveznici iz zemalja Zaljeva dijele strahove od Irana, ali Netanyahuov povratak na čelo vjersko-nacionalističke koalicione vlade potaknuo je zabrinutost od eskalacije višedecenijskog sukoba s Palestincima.

federalna.ba/Fena

Benjamin Netanyahu Izrael Saudijska Arabija Jake Sullivan SAD