videoprilog Adise Smailagić (Dnevnik 2)

Netanyahu priznao: Nenamjerno su naše snage usmrtile humanitarne radnike

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak je priznao smrt sedam humanitarnih radnika u vojnom napadu u Pojasu Gaze.

Govoreći na hebrejskom u video poruci, rekao je: "Nažalost, u posljednja 24 sata došlo je do tragičnog slučaja da su naše snage nenamjerno pogodile nevine ljude u Pojasu Gaze.

"To se dešava u ratu, to provjeravamo do kraja, u kontaktu smo sa vladama i učinićemo sve da se ovo ne ponovi."

Sedam humanitarnih radnika američke humanitarne organizacije World Central Kitchen (WCK) ubijeno je u ponedjeljak u izraelskom napadu u centralnom dijelu Pojasa Gaze.

Šest stranaca je među žrtvama napada koji se dogodio kada je njihov konvoj pogođen dok je izlazio iz skladišta u Deir al-Balahu nakon što je dostavio više od 100 tona humanitarne pomoći u hrani, saopćio je ranije WCK.

Netanyahu je rekao da je smrt humanitarnih radnika "nenamjerno ubistvo nedužnih" i da će biti istraženo, objavio je list "Yedioth Ahronoth".

"Ovo se dešava u ratu, mi to detaljno istražujemo, u kontaktu smo sa relevantnim stranama i učinit ćemo sve da se ovakve stvari više ne dešavaju", dodao je Netanyahu nakon što je otpušten iz bolnice gdje je operisan.

Izraelska vojska preuzela je odgovornost za napad na konvoj pomoći rano u utorak i obećala da će pokrenuti detaljnu istragu o incidentu.

Sedam ubijenih humanitaraca su iz Australije, Palestine, Poljske, Velike Britanije, kao i dvojni državljanin SAD-a i Kanade.

U izraelskim napadima od 7. oktobra na Pojas Gaze ubijeno je 32.916 Palestinaca, saopćilo je u utorak Ministarstvo zdravstva Gaze.

Veći dio Pojasa Gaze uništen je otkako je za genocid optuženi Izrael pokrenuo rat u oktobru prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa. Izraelske snage su više mjeseci bezobzirno uništavale zgrade i čitava naselja uništivši 60 posto infrastrukture palestinske enklave.

Međunarodni sud pravde (ICJ) je naznačio dodatne privremene mjere, uključujući “nesmetano pružanje” pomoći Pojasu Gaze, u postupku za genocid koji je u toku protiv Izraela na zahtjev Južnoafričke Republike.

federalna.ba/AA

Benjamin Netanyahu humanitarni radnici Gaza