Netanyahu kritikovao ministra ratnog kabineta Gantza zbog ostavke
(Izvor: Ilustracija/yenisafak)

Netanyahu kritikovao ministra ratnog kabineta Gantza zbog ostavke

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu oštro je kritikovao ministra ratnog kabineta Bennyja Gantza u nedjelju zbog podnošenja ostavke iz vanredne vlade.

Gantz je u nedjelju najavio da podnosi ostavku, navodeći fundamentalne razlike u strateškom pristupu i tvrdeći da "nas Netanyahu sprečava da dođemo do istinske pobjede" u ratu u Gazi.

Gadi Eisenkot, još jedan član ratnog kabineta i bivši načelnik generalštaba izraelske vojske, također je najavio ostavku.

Netanyahu je u objavi na platformi X rekao da je "Izrael u egzistencijalnom ratu na nekoliko frontova".

"Benny, sada nije vrijeme za odustajanje od borbe, vrijeme je za udruživanje snaga. Moja vrata će ostati otvorena za svaku cionističku stranku koja je voljna podijeliti teret i pomoći u pobjedi nad našim neprijateljima i osigurati sigurnost naših građana”, rekao je Netanyahu.

Ministar krajnje desnice za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir zatražio je da se pridruži ratnom kabinetu nakon Gantzove ostavke.

“U svjetlu Gantzovog odlaska, uputio sam zahtjev premijeru u kojem tražim da se pridružim ratnom kabinetu. Vrijeme je za donošenje hrabrih odluka, za stvarno odvraćanje i za sigurnost na jugu, sjeveru i cijelom Izraelu”, rekao je Ben-Gvir na platformi X.

Gantz, koji se pridružio Vladi 7. oktobra, odredio je 8. jun kao rok za Netanyahua da izradi poslijeratni plan za Gazu ili će napustiti koaliciju. U subotu je, međutim, odgodio planiranu konferenciju za novinare.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Više od 37.000 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, većinom žena i djece, a više od 84.500 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

federalna.ba/AA
Gaza Izrael Vlada