Netanyahu: Izrael će sam donositi odluke kako će se braniti

Netanyahu: Izrael će sam donositi odluke kako će se braniti

Izrael će sam donositi odluke o tome kako će se braniti, rekao je u srijedu premijer Benjamin Netanyahu, dok su zapadne zemlje pozivale za suzdržanost u odgovoru na niz napada iz Irana.

Sjedinjene Države, Evropska unija i zemlje grupe G7 najavile su planove za razmatranje strožijih sankcija Iranu, za koje se smatra da imaju za cilj umiriti Izrael i uvjeriti ga da obuzda svoju odmazdu za prve izravne iranske napade nakon desetljeća sukoba preko posrednika.

Netanyahu se susreo s njemačkim i britanskim ministrima vanjskih poslova, koji su doputovali u Izrael u sklopu koordiniranog nastojanja da se spriječi da sukob između Izraela i Irana eskalira u regionalni sukob potaknut ratom u Gazi, javlja Reuters.

Netanyahuov ured saopćio je da je zahvalio Davidu Cameronu i Annaleni Baerbock na podršci, rekavši im da želi staviti do znanja da će Izrael sam donositi odluke, i da će učiniti sve što je potrebno da se odbrani.

Ranije je Cameron rekao da je sada očito da Izrael planira uzvratiti na iranske napade projektilima i bespilotnim letjelicama, koje je Teheran pokrenuo u subotu kao odgovor na pretpostavljeni izraelski zračni napad u kojem su poginuli vojni časnici u ambasadi u Siriji.

Baerbock je rekla da eskalacija "neće služiti nikome, ni sigurnosti Izraela, ni mnogim desetinama talaca koji su još uvijek u rukama Hamasa, ni stanovništvu Gaze, ni mnogim ljudima u Iranu koji i sami pate pod režimom, a ni trećim zemaljama u regiji koje jednostavno žele živjeti u miru."

federalna.ba/Fena

Izrael Benjamin Netanyahu